lördag 8 september 2012

Centerpartiets agenda för landsbygden

Häromdagen presenterade Annie Lööf Centerpartiets landsbygdsprogram på den landsbygdsriksdag som nu äger rum i Blekinge. Det är ett program som pekar på landsbygdens möjligheter, men som också sätter upp önskemål och faktorer som måste fungera för att landsbygdens människor ska kunna göra den levande.

Istället för floskliga landsbygdsambassadörer som regeringen 1991-94 under ledning av dåvarande centerpartistiske arbetsmarknadsminister Börje Hörnlund presenterar Annie Lööf en politik som kan göra skillnad. En möjlighetspolitik där man ser på landsbygdsboende som aktiva, företagsamma individer.

Infrastrukturen är en viktig bit för landsbygde, då det måste vara lätt och säkert att både ta sig till och från mindre orter. Infrastruktur handlar om underhållna vägar och järnvägar, att driften fungerar, men också om en god möjlighet att kunna ta sig fram på internet. En sommarstuga utan internetuppkoppling kan väl låta pittoreskt och avkopplande, men lockar nog till färre besök för den som för både jobb och fritid ser internet som en viktig källa till kommunikation och information. Tack för den bredbandssatsning som regeringen nu gör i och med budgetpropositionen. En snabb och trogen uppkoppling förbättrar också möjligheterna att driva företag på landsbygden. Sveriges alla delar får likvärdiga förutsättningar och knyts ihop. SvD och DN  rapporterar.

Rapporten bejakar också landsbygdsmänniskornas behov av bilen. Bilen behövs för vardagliga göromål; att lämna på förskolan, att handla, ta sig till jobbet, men också för oss inne i stan för att hälsa på släkt och vänner ute på landet. Idag tänker jag själv sopa några höstlöv från framrutan, tanka upp bilen och köra till min mormor som bor på landet. Jag skulle gärna betala några kronor mer för bensinen om jag visste att de gick till förmån för mina släktingar på landet som behöver bilen dagligen. Men omställningen till de förnyelsebara bränslena behöver snabbas på. En infrastruktur för biogasbilar krävs.

Företagarfrågorna nämns också som självklara för en levande landsbygd. Det ska vara lätt och lönsamt att driva företag. Regelförenklingen som Centerpartiet har drivit måste resultera i ännu färre regler och pålagor. Arbetsgivaravgifterna kan sänkas ytterligare. Grön SFI ses som en möjlighet att få en tillströmning utifrån till de gröna näringarna.

Servicen på landsbygden är viktig, men är den värd att subventioneras? Tillgängligheten till mackar och lanthandlar ska vidmakthållas genom 145 miljoner i bidrag. Kanske kan man se det som någon form av övergångsbidrag i väntan på mer besöksnäring som kan få lanthandlar och mackar att leva på marknadens villkor. I och med att mackar och lanthandlar finns kvar, kan de också hjälpa till med tillgänglighet till mediciner och postverksamhet, så att det blir ett givande och tagande. Det är dock lite av människors ansvar att handla på de lokala ställena för att sådana här subventioner kan upprätthållas. Man kan inte både ha kakan och äta den, på samma sätt som inte jag kan klaga över att parfymeri Duvan på Brommaplan var tvungen att stänga igen, när jag själv handlar allt mitt smink på Åhléns i Vällingby eller city. Sådana subventioner måste dock klart och tydligt utvärderas innan man pytsar in nya miljoner.

Centerpartiets agenda för landsbygden är väl läsvärd. Staden och landsbygden är inte varandras motpoler, utan behövs båda två.

Mikael Andersson och Anna-Karin Hatt bloggar också.

Etiketter: , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter