tisdag 26 februari 2013

Återvinning kan vara lönsamt

Idag hade jag möjligheten att göra ett studiebesök hos återvinningsföretaget Allåtervinning AB som sedan tre veckor tillbaka är etablerat i Ulvsunda industriområde. Jag har sett annonser för den nyöppnade firman i Mitti Bromma. Man finns sedan tidigare i Lunda industriområde i Spånga dit såväl företagare som privatpersoner kommer med metaller av olika slag. Företagets affärsidé är att köpa järn- och metallskrot för att sedan sälja materialet vidare till andra återvinningsföretag eller smältverk som tar vara på de olika metallsorterna.

Det var otroligt intressant att få tala med Caroline Nilsson och Erik Löfdahl om hur metallmarknaden ser ut. Priserna på råvarorna sätts på en internationell börs. Beroende av tillgång och efterfrågan stiger eller sjunker kilopriset på de olika metallslagen. Därför är det viktigt att hela tiden hålla koll på värdet så att det går att avgöra när en försäljning ska ske. Bolaget är anrikt och springer ur olika grenar, men drivs ändå fortfarande som ett familjeföretag.

Allåtervinnings lokal är väldigt kundtillvänd, ren och trevlig. Metaller av olika slag läggs i olika containrar där de vägs. Personalen bjuder gärna på en kopp kaffe under tiden. Men det sker också ett pedagogiskt arbete i form av att de anställda informerar dig om hur du kan sortera de olika metallsorterna och därmed få ett högre pris för dem nästa gång. Jag förstår att det finns en stor kunskap om just metaller i jobbet kring det sk skrotet.

Något som blir alltmer populärt är att lämna in elavfall som man kan få betalt för. Företaget kan ta emot i princip allt utom kylskåp som kräver en speciell hantering. Förutom din gamla diskbänk kan du alltså sälja datorer, kaffebryggare och även kablar av olika slag.

Skrothandlare har väl funnits i alla tider, men för mig är det nytt att de finns i sta'n. Jag blir också glad av att se att sopor och skrot alltmer ses som resurser, något som vi ska och bör sortera, men som vi faktiskt inser miljönyttan i att sortera då vi faktiskt kan tjäna pengar på att återvinna förbrukade artiklar. Allåtervinning AB är ett steg i riktningen att Bromma får en lätt och lönsam, trygg och trevlig återvinning. Jag ser fram emot att fler återvinningsföretag etablerar sig i Bromma. Tänk dig till exempel ett företag som köper slitna, trasiga kläder och återvinner dessa.

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter