måndag 16 september 2013

Trädgårdsstaden 100 år

I lördags firade Västerleds trädgårdsstadsförening 100 år. Det var ett trevligt och lärorikt arrangemang i solen vid Allétorget. Enskede var Stockholms första trädgårdsstad 1909. 1913 byggdes de första husen i Äppelviken på tomträtter. Planeringen stod bland annat Carl Lindhagen för.

Idén om trädgårdsstäder kom från England, sk "garden cities". De skulle bestå av ett torg med service och butiker, samt en del arbetsplatser. Det skulle finnas både flerfamiljshus, villor, parhus och radhus i trädgårdsstaden. Kontakten med grönskan och trädgården var av stor betydelse. Till en början var varje station på spårvägslinje 12 en trädgårdsstad med sin egen förening. Nu har man anpassat sig till dagens verklighet och är en sammanslagen trädgårdsstadsförening ansluten till Villaägarnas Riksförbund.

Dagen till ära hade man hyrt in en veteranspårvagn. Flera villaägare öppnade sina trädgårdar och konstateljéer för besökare. Ordförande för Äppelvikens kultur- och miljögrupp (se fotot nedan) ställde också ut det miljöprogram som man i början av 1990-talet skrev för området. Det ska jag försöka läsa och förkovra mig i. Det är givetvis viktigt att trädgårdsstaden kan utvecklas vid behov, men med respekt för och i samklang med befintliga värden. Vi lever i en modern stad, inte i ett museum.

Västerleds trädgårdsstadsförening är viktig för Bromma. Bland annat bedriver man arbetet med Grannstöds-bilen som turnerar runt i vår stadsdel för att skapa trygghet, men samverkar också med stadsdelen vad gäller tex information om klipphäckning mm. Flera deltagare var med på Centerpartiets återvinningskonferens i vintras. Ett bevis på hur civilsamhället stärker Bromma.

 
Epstein var där och fotograferade och rapporterade i DN från evenemanget.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter