söndag 13 april 2014

Mer återbruk ger större miljönytta

I måndags var det äntligen dags för återbrukskonferensen som vi i Centerpartiets Brommanätverk hade planerat länge. Flera eminenta gäster besökte oss och framförde synpunkter på vad politiken bör eller inte bör göra vad gäller att få ytterligare fart på återbruket, som ju energi- och resursmässigt är snäppet bättre än återvinning.

Blocket, Refurn, Myrorna och Refo är exempel på talare som gör affärer på återbruk. Man kan kalla dessa företag miljönyttiga. Vi fick också höra hur SRV återvinning arbetar med att utveckla möjlighet att lämna möbler och kläder till återbruk. Dessutom var FTI AB på plats för att berätta om städning, tömning och utbyggda återvinningsstationer i Bromma. Något som föranleder en egen, senare bloggpost. Vi gästades också av en politisk sakkunnig från Miljödepartementet.

Trettiotalet deltagare var på plats i Alvik för att lära mer om återbruk och att ställa frågor och visa sitt miljöengagemang. Några slutsatser finns att dra om återbruk. Blocket har en upparbetad rutin med en internetsida där människor kan annonsera och köpa. Alla annonser kontrolleras. Det krävs även vid platser för återbruksinsamling hela tiden en bemanning så att rätt saker hamnar på rätt plats, men också så att lastningen blir effektiv och bra. Det är givetvis kostsamt med bemanning, men nödvändigt för att återbruket ska bli bra. För dem som säljer möbler är lagerkostnader en stor utgift. Refurn jobbar så att man tar in möbler och rustar upp dem så att de blir unika. SRV återvinning poängterade att när insamling sker av ideella krafter är det viktigt att det finns en eldsjäl som brinner för insamlingen. Då blir resultatet som bäst.

Vissa av de återbrukade varorna som säljs måste man ta moms på. Det skulle givetvis vara mer lönsamt för företagen och bättre för miljön om momsen sänktes från 25 % till 12 %, något som jag motionerade om till Stockholmscentern och fick bifall för (stämman vill se en generell sänkt tjänstemoms).

Brommanätverket har lämnat ut en enkät till personer som har kommit till återvinningsstationer för att lämna förpackningar, men också under en dörrknackning i Stora Mossen. Vi fick 35 svar och två tredjedelar av dessa lämnar kläder till återbruk. Däremot är det fortfarande ganska ovanligt bland dessa att själva köpa saker som är begagnade. Reflektioner som vi fick var att attityden till återbruk har förändrats så att det nu är poppis med vintage-klädstil, men också att det är ett nöje att tex gå på loppis. Genom att prata om återbruk kan attityden till att använda begagnat förändras. När jag själv går igenom min möbelstock ser jag ju att soffbord, syskrin, en pall mm kommer från gamla släktingar, medan köksbord med tillhörande stolar köptes begagnade. Däremot alla möbler i sonens rum och mesta delen av vardagsrummet är IKEA-inköpta.

Något som också konstaterades vid återbrukskonferensen är att man borde satsa mer på kvalitet, vilket sjuttiotalisterna gör, enligt Linnea Aguero på Blocket, som genomfört en SIFO-undersökning i ämnet. Det finns mer att göra inom detta område, som är viktigt för miljönyttans skull.

Tillägg kl 18 13 april: Eftersom jag inte prenumererar på DN längre så hade jag missat debattinlägget om att den sista IPCC-rapporten har släppts idag. En delaktig forskare menar att Sveriges klimatarbete främst betyder något i världen genom att visa vägen för övriga länder. Läs här om hur det unika arbetet med att sammanställa rapporterna går till.

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter