lördag 24 maj 2014

Hos Myrorna om återbruk av kläder

I torsdags morse var jag åhörare på ett frukostseminarium arrangerat av Myrorna. Det handlade om återbruk av kläder. En panel bestående Naturskyddsföreningen, företaget off2off, Myrorna och Houdini Sportswear berättade om positiva exempel och resonerade om behov för att förbättra för second-hand-branschen.

Det var väldigt intressant att höra om hur sportklädesföretaget hyr ut kläder som affärsidé, men också om den klädbytardag som Naturskyddsföreningen arrangerat de senaste åren. I år arrangerades 102 klädbytardagar i hela Sverige. Enligt representanten innebär tillverkningen av ett par jeans tio tusen liter vatten. Genom att byta jeans med varandra vinner man alltså vattenbesparing, får minskat koldioxidutsläpp och minskar användningen av kemikalier. Och när många fattar små miljövänliga beslut i vardagen kan vi få en större effekt vad gäller miljönytta.

Off2off jobbar med återbruk bland anställda i offentlig sektor. Den mest populära saken att återanvända är OH-apparaten som är kul att använda när man gör skuggspel mm. Begreppet cirkulär ekonomi är det som detta företag strävar efter och jobbar med.

Jag fick möjlighet att framföra att Centerpartiet vill sänka tjänstemomsen, vilket skulle leda till att reparationskostnaderna minskar och återbruk på så sätt underlättas. En rapport om giftfria kläder presenterades av Lena Ek och Annie Lööf häromveckan. Där föreslås bland annat ett producentansvar. Men detta måste givetvis lösas i kombination med att återbruk möjliggörs. Svensk Handel har flera företag som leder utvecklingen i att erbjuda textilåtervinning. Regeringen för en dialog med klädbranschen, vilken givetvis är viktig för att pusha på.

Textilåtervinning och återbruk är något som kommer mer och mer. Framför allt i människors vardag, men också hos företagen. Med mer återbruk kan vi ha en fortsatt tillväxt, men på ett annat sätt, samtidigt som vi ökar miljönyttan och  inte påskyndar den globala uppvärmningen. Det gäller bara att vi, som Myrornas vd sa: "Att vi alla ser över våra affärsidéer."

Etiketter: , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter