lördag 21 juni 2014

Miljödiesel skattebefrias

Anna-Karin Hatt och Anders Borg skrev häromdagen i Dagens Industri att man vill skattebefria miljödiesel, den miljövänliga HVO:n (hydrerade vegetabiliska oljor). Detta är en viktig åtgärd för att kunna göra alla transporter hållbara. Insatsen är ett starkt exempel på hur man ger morötter till den som gör rätt, istället för att bestraffa lastbilar och transporter generellt, vilket ju Miljöpartiet vill göra med sin kilometerskatt.

Anna-Karin Hatt skriver:
"Idag kan man låginblanda HVO i vanlig diesel och bli befriad från skatt upp till en inblandning om 15 procent. Och hittills har det utrymmet räckt, eftersom HVO-volymerna på marknaden har varit förhållandevis små. Men nu ser vi att HVO har potential att växa ännu mer, och då vill vi i Centerpartiet och Alliansen främja det."

Ekonomiska incitament är något som kan påskynda företagare att ställa om. Sedan 2006 har andelen förnybart bränsle ökat från 3 % till 10 %, enligt skribenterna. Denna förändring kommer säkerligen höja andelen användning av HVO, speciellt som man kan använda bränslet i samma fordon som man redan kör. Det är inte bilarna och lastbilarna vi vill komma åt - det är utsläppen vi vill få ner och få bort för att hejda en negativ klimatpåverkan.

Bussmagasinet, Skogsindustrierna, Vi bilägare, ATL skriver om skattebefrielsen av HVO.

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter