tisdag 5 augusti 2014

Poppis med loppisar = återbruk

DN skrev häromdagen om vad som gäller för att sälja på loppis. Du kan som privatperson sälja begagnade saker upp till 50 000 kr utan att behöva skatta för det. Men köper du in saker som du vill återförsälja så blir du givetvis momspliktig.

Det är populärt att gå på loppis, skriver även SvD. Många upplever det som mysigt och prisvärt att fynda på loppmarknader. Här i bostadsrättsföreningen arrangerades en välbesökt loppis i våras.

Loppis och secondhand - det är det som är återbruk, nämligen att man återanvänder saker. Istället för att köpa en ny sak säljer man den eller skänker bort den och på så vis slipper en ny vara att tillverkas. Konsumtion i sig är inte av ondo, men för varje sak som säljs har det ju oftast skapats ett utsläpp av koldioxid under tillverkningen och transporterna. Det är alltså miljönyttigt att köpa begagnade saker. Enligt EU:s avfallstrappa är det snäppet bättre att återanvända än att återvinna. För återvinning krävs ju någon form av arbete med materialet, vilket kräver energi.

Jag menar att det borde finnas indikatorer i kommuners ledningssystem vad gäller hur mycket som återanvänds när man tex skapar en ny lekpark, en parkourpark eller ska restaurera ett äldreboende. Givetvis måste man å andra sidan ta hänsyn till eventuella gifter som finns i saker som man återbrukar. Gamla bildäck är ett exempel på vad man inte bör återbruka i en lekpark.

Här i Bromma finns Röda Korset som har en secondhand-butik vid tunnelbanan vid Islandstorget. Dakapo leksaker finns i Ålsten. Man kan också lämna in gamla skridskor till Roslings cykel.

Johan Ehrenberg hade en intressant krönika om hur vi måste förbättra åtverinning i ETC häromdagen.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter