söndag 2 november 2014

IPCC-rapport om vikten av minskad klimatpåverkan

Mossfloxen, som är en vårblomma, har slagit ut igen. I helgen såg jag blommande maskrosor i Umeå. Visst tillhör det undantagen, men med förändringar i temperaturen är detta två exempel på hur cykler rubbas. Med höjda temperaturer förändras förutsättningar för jordbruk, torkan blir större där det redan är torrt och isar smälter och bidrar till översvämningar.

Idag presenterade FN:s klimatpanel IPCC en ny rapport om klimatet i Köpenhamn. Det var den sista av fyra. Enligt DN är rapporten baserad på 30 000 olika forskningsartiklar och visar på tydliga klimatförändringar som beror på temperaturförhöjningar över tid. Finska Yle rapporterar också.

Slutsatsen är tydlig. Vi måste minska vår klimatpåverkan. Det går att hejda den globala uppvärmningen, men det är bråttom! De fossila bränslena måste fasas ut till förmån för förnybara bränslen och energikällor. Det handlar också om att hitta mer klimatsmarta förpackningar och att produkter som vi köper har högre kvalitet och går att återbrukas och i sista ledet återvinnas.

Rapporten är kraftfull på så sätt att representanter från 120 länder har skrivit under sammanfattningen, som består av vetenskapliga formuleringar och alltså ligger som god grund inför klimatmötet i Lima senare i år.

Följ Sundén Jelmini på SvD som skrev direkt från rapportsläppet.

Lena Ek som är Centerpartiets miljöpolitiska talesperson kommenterar IPCC-rapporten här. Det gäller att Löfven och den rödgröna regeringen visar pondus i de globala diskussionerna, säger hon klokt.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter