lördag 28 mars 2009

Earth Hour är klimatsolidariskt

Ulla Hamilton (M) deltar inte i Earth Hour utan anser att jag ska byta bil, kylskåp och tvättmaskin. Bil har jag ingen så den insatsen kan jag inte bidra med. Men så fort lillkillen insett att spisen och kokande vatten är farligt åker det skrället ut med spisskyddet. Hamilton vill satsa på förnyelsebara energikällor. Härligt! Det måste betyda att (M) vill bifalla Ankersjös motion om solceller på Stadshustaket och är villig att ge tillstånd till vindkraftverk för husägare i Hässelby Villastad. Gustav Andersson ger svar på tal i SvD och menar att Earth Hour visst betyder något. Jag tänker att i ett internationellt perspektiv gör det ju absolut det. I Sverige har vi jobbat med miljöarbete så länge från Agenda 21 till Handla miljövänligt osv så att det är nästa level när man nu pratar om klimatteknik. Men om man nyss har börjat tänka i banorna att vad jag gör för klimatet spelar faktiskt roll för hela jorden så är Earth Hour viktig. Kanske för att få ett underifråntryck på sina ledare. Earth hour kan ses som en klimatsolidarisk handling.

Målet för kampanjen är en miljard deltagare. Företag kan också göra något för Earth Hour. Arla släcker ned fasader och har bytt färg på mjölkpaketen för att engagera medarbetare, kunder och allmänheten. Och visst blir den ändrade färgen på paketet en ingång för miljösamtal på arbetsplatsen. Lite märkligare blir det när MTG Radio stänger ned Lugna Favoriter mfl kanaler i en timma. Hotellkedjan Hilton släcker ned flera hotell ikväll. Hur många benbrott orsakar inte det? Jag hoppas att SF informerat sina kunder ordentligt om de tänker fimpa filmen i en timma. Hamilton har så rätt i att miljötänkandet inte är något separat, utan ett genomsyrande perspektiv. Men det gäller att komma över tröskeln. Och om nu Earth Hour är en symbolisk tröskel för städer, företagsledare, politiker och medborgare så gör väl det någon form av nytta.

Etiketter: , , ,

7 Comments:

Blogger Roger Irve Malm said...

Och varför var inte Stadshuset släckt? Läste i SvD att den poltiska majoriteten inte ville stödja kampanjen. Läs själv: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2665971.svd

söndag 29 mars 2009 11:25:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Jag tycker Hamilton beskriver sin ståndpunkt mycket tydligt i sitt inlägg i SvD. Hon menar att miljöarbete inte handlar om symboliska handlingar som att släcka strömmen i en timma, utan om det hon gör på andra sätt.

söndag 29 mars 2009 11:33:00 CEST  
Blogger Roger Irve Malm said...

Så du menar att symbolhandlingar är fel? Eller att alla har rätt till sin åsikt? Att man inte gjorde fel i stadshuset? Vad hade du sagt om en annan politiskt majoritet agerat och argumenterat så? Törs du överhuvudtaget säga något kritiskt om c, m , fp o kd (utöver homoadoptioner)? Av någon konstig anledning börjar jag nynna på Ebba Gröns klassiker "Slicka uppåt, sparka neråt". Undrar vad det kan bero på......

söndag 29 mars 2009 13:09:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Slicka eller inte...På ett sätt är det ju bra att staden inte anslutit sig till Earth Hour eftersom debatten ökat om frågan. Men visst håller jag med om att det är lite säreget att säga att man inte deltar i symbolhandlingen pga att man gör så mycket redan och satsar på klimatteknik och inte tycker att det spelar någon roll att släcka lamporna en timma. Per Ankersjö menade ju också att man har lampor tända för trygghet osv och det är ju ett klokt argument.

söndag 29 mars 2009 13:54:00 CEST  
Blogger Roger Irve Malm said...

Jag har svårt att tro att det rbäande argumentet för att strunta i Earth hpour skulle vara av akyddsskäl. Känns som om det vore en lam efterhandskonstruktion. Och fortfarande kvarstår den hypoteteiska frågan. Vad hade du sagt om det var en annan politisk majoritet som agerat på det sättet?

söndag 29 mars 2009 18:02:00 CEST  
Blogger Roger Irve Malm said...

Nå?

söndag 5 april 2009 14:19:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej! Symbolhandlingar är väl bra. Hypotesen är svår att svara på. Må så gott. Helen

söndag 5 april 2009 21:01:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter