lördag 18 april 2009

Nya Slussen

Så var då Nya Slussen-förslaget presenterat. Vinnaren är korad. Det har ju varit aktuellt länge, men det ska vara en borgerlig majoritet som gör verklighet av det hela. Vår gruppledare i stadshusfullmäktige, Per Ankersjö, skriver idag på sin blogg om att det presenterade förslaget är det mest realistiska. Jag tycker också att det ser fräscht, tryggt, öppet ut. Men som Per skriver saknas det något! Något i arkitekturen eller miljön. Ett landmärke, en stockholmssymbol. Det ser lite kliniskt ut. För när inte miljön är fylld av människor och solsken, som den fingerade vårlördagslunchen enligt teckningarna blir det nog rätt blåsigt. Lite Monica Törnells vemodiga "Vintersaga" över det hela. Slussen är en viktig plats för sammanbindning av staden, men också mellan sjö och hav. Det skulle behövas något mer som lyfter dess betydelse.

Etiketter: , ,

3 Comments:

Blogger ellerhur said...

Det finns något som är mycket viktigare än själva utsmyckningen av slussen. Nämligen att planera för att bli kvitt motorleden (centralbron) som skär rakt genom gamla stan. Centralbron ligger ovanpå tunnelbanan (som även den går i markhöjd).
Om slussenförslaget genomförs som presenterat så blir tunnelbanan kvar som den är nu. Eftersom man inte kommer att riva upp slussen ännu en gång för att gräva ner t-banan så kommer Centralbron att bli kvar den också. Det blir ju ingen positiv visuell effekt om man tar bort centralbron om t-banan ändå ligger kvar under den. Från motorled till t-bana är liksom ingen större skillnad. Gamla Stan kommer även i fortsättningen att vara delad. Tar man istället tillfället i akt och bygger ner t-banan nu när slussen rivs så kan man i framtiden riva hela centralbron + de gamla tunnelbanespåren och få fram Riddarholmskanalen i all sin prakt.
http://www.slussen-nysyn.info

måndag 20 april 2009 13:25:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Tack för tankarna. Mvh Helen

tisdag 21 april 2009 22:03:00 CEST  
Blogger Studenten said...

Det här vill vi ha på nya Slussen: http://slussensurfspot.blogspot.com/

söndag 26 april 2009 11:47:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter