tisdag 5 maj 2009

Människovärde mer än fyra sista siffrorna

Om två dagar är stämmodebatten igång! Från Stockholmscentern är följande personer ombud: Per Ankersjö, Helen Törnqvist, Stina Bengtsson, Fredrick Federley och Petra Björk. Vi representerar vår distriktsstämma. En hel del beslut har vi i ryggen. Att vi vill slopa LAS och rätten till vård för papperslösa är de största frågorna. Vi har ett gäng ersättare som vi ska bytas av med. Dessutom kommer en drös medlemmar ned.

Först ut i debatten är förnyad välfärd. Då tas frågan om rätt till vård för papperslösa upp. Diskussionen har dessförinnan förts i en kommitté. Tyvärr har inte Stockholmscentern någon representant i den kommittén, men det borde inte bli något problem då partistyrelsen föreslår att papperslösa ska få rätt till akut vård. Detta är givetvis en humanitär fråga. Det handlar om företagsamma människor som tagit sig till ett land för att arbeta, i tron om att få arbetstillstånd på plats. Det handlar om flyktingar som har fått avslag på sin asylansökan, men av olika skäl för tillfället inte vågar eller vill återvända till hemlandet. Det handlar om individer som är i behov av akut vård. Det är humant att ta hand om den som är sjuk eller i behov av vård.

Vid akut vård ska man inte börja tramsa om pengar eller byråkrati. För mig var det okej att visa upp försäkringslappen när jag julnatten uppsökte vård för en ekseminfektion på Tenerife eller en annan jul fick dropp på Gran Canaria. Men när en papperslös person har fött barn och det uppstår komplikationer med sjukdom som följd kan inte socialen komma och driva in pengar på BB. Det är inte humant. Vi kan inte låta folk ligga och dö i magsår eller gå med brutna ben. Det är inte humant. Vi kan inte låta läkarna stå inför svåra val huruvida de ska rädda ett liv på en papperslös eller sy några stygn på en medborgare. Det är inte humant.

Centerpartiet är ett humant parti som ser till varje individs lika rätt och värde. Människovärdet går före värdet i de sista fyra siffrorna.
Jag har skrivit här och här och här. Oscar bloggar här.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter