onsdag 30 december 2009

Våra värderingar visas i vardagen

Debatten om hur Sverigedemokraterna ska hanteras rullar på. Fokus måste flyttas från vem som ska samarbeta med vem om de mot förmodan skulle komma in. Det är klart nu.

Björn Johnson som är forskare på Malmö högskola skrev innan jul på DN debatt om att bara SD vinner på att integrationsfrågan skulle bli valfråga. Då mobiliseras främlingsfientliga väljare och partiet spelar då "på hemmaplan", menar han. Därför bör man enbart ta debatten med SD i de kommuner där de finns representerade. Med andra ord följa den kutym man har då det handlar om partiledardebatter osv. Klokt.

Christer Peterson, docent i filosofi, skrev igår på SvD Brännpunkt att ett anti-parti som bygger på dagens kvittningssystem kan hindra Sverigedemokraterna från att få inflytande. Det kan jag tycka är en intressant lösning om det skulle gå så illa att de kommer med i riksdagen. Mathias Knutsson (C) menar att det är ett dåligt förslag eftersom det återigen gör SD till offer och visar på att det är "alla mot dem", vilket snarare lockar väljare. Jag menar att från och med nu måste vågmästarrollen ses som en icke-fråga. Centerpartiets mål måste vara klart och tydligt: Att vi vill ha förtroende för Alliansens politik. Vi måste kämpa allt vi kan för ett friare Sverige som ser människor som individer med all deras kraft. Inget annat. Om vi fokuserar på något annat har vi redan gett upp. På samma sätt måste de rödgröna föra sin fana.

Leif Lewin, professor i statsvetenskap, skriver idag på SvD Brännpunkt. Han menar att vi ska kräva svar på övriga politikområden av Sverigedemokraterna, där de faktiskt inte har så mycket politik. Jag kan rekommendera Anna-Lena Lodenius bok "Slaget om svenskheten" som visar partiets politik i alla politikområden och hur man kan debattera mot dem. Visst ska vi vara beredda på det, men inte utmana särskilt till någon "nu ska vi ta SD-debatt" i offentlighetens ljus. Sahlin har gjort sin och Olofsson tog sin för att visa på motstånd.

Vi i Sverige påtalar att den som tänker debattera med SD måste ha kunskap kring migration och invandringsfrågor eftersom de hela tiden landar där.

Media spelar en stor roll i detta spel. Enligt Lena Sundströms bok "Världens lyckligaste folk" fick SD framgång i Landskrona i ett val då den lokala tidningen hade haft en artikelserie om invandrare på orten. (Minns ej exakt vinkeln nu.) Jag vet av egen erfarenhet att Aftonbladet är intresserat av muslimaspekten. Det är liksom sprängkraft i den frågan, men blir en större fråga än den egentligen är. För det första hör inte politik och religion ihop. Absolut inte i Sverige. Självklart är det viktigt att stå upp för människors lika värde och rättigheter. Därför behövs motstånd. Men det räcker med etnifieringen dvs etikettering av människor pga ursprung eller religion.

Och SD? Vad gör de under tiden? Deras partinamn seglar upp på KNUFF tack vare oss andra. De ägnar sig åt att sammanfatta opinionsundersökningar på sin hemsida, spelar in valsånger och önska oss god jul i myssoffor, äter julbord, gör flygbladsutdelningar, blir martyrer i olika kyrkofullmäktigen där man enligt demokratins regler förhandlar sig till diverse platser men ingen vill samarbeta med dem. De ägnar sig åt lite politik också genom att följa burkautredningen i Danmark, minaretförbudet i Schweiz, flyktingbarns situation, förkovrar sig i studiecirkelform i begreppet svensk kultur samt anlitar Fryshusets Anders Carlberg (S) för att lära sig mer om hedersförtryck och integration. Med andra ord kör de sin enfrågegrej in absurdum och ett kollektivistiskt tänkande plus mobiliserar för den. Vid behov ska vi vara redo att ta debatten offentligt. Lokalt och ev centralt.

Vi måste se människor som individer i ett samhälle där vi drar upp generella linjer utan särlagsstiftningar, argumentera för vår politik och den vardag vi tycker att människor är värda, bemöta SD sakligt i de kommuner där de finns representerade samt ev politiska lösningar som skulle komma upp på riksnivå inom övriga politikområden.

Jag tror att vi gör det mest verkningsfulla jobbet underifrån. Enträget. I vår vardag på arbetsplatser, vid julbord, i omklädningsrum, på Konsum och tunnelbanan. När vi uppmuntrar att släktingen engagerar sig i ett annat parti. När vi visar våra barn, bekanta och brukare vilket samhälle vi vill ha. När vi står upp för våra värderingar om människors lika värde och rättigheter. När vi säger ifrån om bögskämt, främlingsfientligt gnäll eller rasistiska uttalanden. När vi berättar vid middagsbord och på släktkalas om våra elever eller jobbarkompisar med annan etnisk bakgrund som kämpar för en god framtid där de och deras barn får växa och leva lyckligt precis som du och jag. För genom att göra drömmar levande och värderingar verkliga kan vi få människor att förstå att det går att skapa ett varmare, tryggare och friare samhälle för alla.

Läs även Dick Erixon, Annika, Kent Persson, Björn Häger

Etiketter: , ,

6 Comments:

Blogger Erik Rune said...

"... bara SD vinner på att integrationsfrågan skulle bli valfråga. Då mobiliseras främlingsfientliga väljare och partiet spelar då ´på hemmaplan´"

Bidrar en slöjdebatt till att mobilisera främlingsfientliga väljare? Jag misstänker att det är så.

onsdag 30 december 2009 20:15:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej. Jag tror det. Och slöjdebatter känns helt irrelevanta. Menar du inlägget om niqab handlar det om att vi hade en DO-anmälan att förhålla oss till och rakryggat måste stå för vad vi tycker. Skolor måste få upprätta regler om vilka kläder man inte kan ha på sig. Mvh Helen

onsdag 30 december 2009 21:38:00 CET  
Blogger Erik Rune said...

Ja, om frågan kräver ett avgörande måste man besvara den.

torsdag 31 december 2009 10:21:00 CET  
Blogger Erik Rune said...

Jag har kommenterat en del av det här min blogg.

torsdag 31 december 2009 12:43:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Och ingen länk hit? ;)

torsdag 31 december 2009 22:38:00 CET  
Blogger Erik Rune said...

Jodå, som du såg :) Gott nytt år själv förresten.

fredag 1 januari 2010 09:24:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter