onsdag 6 januari 2010

Fri företagsamhet förutsätter förebilder

Upptäckte på Fri företagsamhets hemsida att två bekanta berättar om företagande. Merit Wager och Johan Hedin. Jag blev glad såklart. Ju mer företagare talar om sina villkor - gärna i positiva, men ärliga ordalag - desto mer förstår vi arbetstagare hur det egentligen är. Det är inte en dans på rosor, men friheten och ansvaret är stort. Om fler personer skulle gå från dröm till verklighet genom att starta ett företag skulle fler personer själva ta ansvar för sin egen situation. Sverige skulle bli starkare. Nyföretagandet ökade även i december, enligt Företagarna. Trenden har vänt!

Enligt Tillväxtverket drivs 25 % av svenska företag av kvinnor. Näringsdepartementet ser en stor potential i alla de kvinnor som önskar driva ett företag. Man sätter upp mål och myndigheten Tillväxtverket med egen budget söker ambassadörer av kvinnligt kön, för att genom förebilder uppmuntra till handling underifrån och få ett mer jämställt företagande. Med tanke på den kampanj för nyföretagande som pågått och nått positiva resultat, enligt Visma, borde detta också ge goda resultat.

Nu är vänsterflanken emot detta, precis som allt annat regeringen och framför allt Maud Olofsson gör. Men näringslivsgnäll riskerar nyföretagandet. Sossarna KU-anmäler Olofsson. Att Tillväxtverket väljer att göra ett mer personligt tilltal, ett du-perspektiv, en mänsklig touch i reklaminslaget retar upp jante-laget. Karin Olsson på Expressen blåser under och säger att Maud Olofsson ska lägga ned kvinnoflummet. Olsson kräver att det ska bli enklare att starta företag. Men man måste jobba från flera håll, Olsson! Det har blivit enklare att starta företag, ser jag på Bolagsverkets webb. Regionerna gör sitt, även i Stockholm. Sedan sägs det att det är svårare för kvinnor att få finansiering till sina företagsidéer. Men Tillväxtverket jobbar med frågan. Sådana här projekt ska inte behövas 2010, men något måste göras. Därefter utvärderar man vad de 82 miljonerna gav för resultat.

Företagande är ett område som är typiskt för underifrånperspektiv på jämställdheten. Där ordet kvotering bara blir en pisksnärt i rymden. Där statistiken blir underlag för insatser och resurser. Där tilltalet, uppmuntran och förebilden kan stärka en tillit till en själv, gynna en drivkraft och få en individ att växa så att steget tas och idéer blir verklighet. Hanna Wegenius bloggar också.

Etiketter: , , ,

3 Comments:

Blogger Peter Andersson said...

Helen
Bara en liten invändning. Jag är inte emot vare sig ökat kvinnligt företagande eller att regeringen / myndigheter försöker stimulera detta. Det jag tar upp i inlägget är en anmälan till KU i riksdagen som i grunden berör en ibland svår avvägning mellan samhällsinfo och partikampanjer.

Skriver som du säkert har sett att "..det gäller att se upp och vara mycket återhållsam med hur funktionen "statsråd" deltar i myndigheters kommunikation."

Jag talar alltså mer om funktionen än ger direkt kritik till Maud. Och jag avslutar med. "För att vara tydlig: jag säger inte att det är så. Men frågan förtjänar att ständigt uppmärksammas".

Så var det sagt :-)

/peter

onsdag 6 januari 2010 13:19:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Tack för din kommentar, Peter, och för förtydligandet. Du skriver också att Maud verkar vara ute på hal is.

onsdag 6 januari 2010 22:05:00 CET  
Blogger Peter Andersson said...

"Hal is"-beteckningen borde nog passa som beteckning om man får en KU-anmälan. Men kanske uttrycket mer var en medveten markering att Expressens mer anklagande rubrik inte alls behöver vara sann. "http://www.expressen.se/Nyheter/1.1834405/maud-olofsson-gor-reklam-med-skattepengar".

Jag tyckte inte att det är lika uppenbart som den..tidningen :-)

/peter

torsdag 7 januari 2010 06:58:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter