torsdag 15 november 2012

Skoldebatt i budgetfullmäktige i Stockholm

Idag var det dags för kommunfullmäktige i Stockholms andra dag. Jag fick förtroendet att föra Centerpartiets talan vad gäller skolan. Här följer mitt inledningsanförande:

I ett frihetligt samhälle ska alla ges samma förutsättningar att växa. Då måste barnen få en likvärdig skolgång. Inte lika - utan likvärdig. Var du kommer ifrån eller vart du vill ska inte spela någon roll för kvaliteten i den undervisning du får. Förvaltningen, rektorerna, lärarna och eleverna jobbar på för att höja kvaliteten i undervisningen. Eleverna - det är ju de som gör det största jobbet med att höja sina resultat. Lärarna kan inte stötta, men eleverna gör jobbet. Jag är övertygad om att det målmedvetna arbetet ger resultat.

Men 15 % av våra grundskoleelever har inte tillräckliga kunskaper för att komma in på ett nationellt gymnasieprogram. Det duger inte, men vi ska också se varje individs förutsättningar. Vi ska minnas att Alliansen har höjt ambitionen till behörighet i minst åtta ämnen, istället för tidigare tre. Vi måste knäcka nöten hur ännu bättre resultat kan nås - för varje enskild elev. Goda resultat för de barn som kommit sent med en sönderbombad skolgång, för de som omkring sig har vuxna med dålig tillit till skolan, kanske på grund av egna dåliga erfarenheter, men också ge den elev som har goda förutsättningar och lätt för sig chansen att blomma ut och nå sin fulla potential. För i Alliansens Sverige pressas ingen tillbaka bara för att inte alla lyckas. Med dagens betygssystem kan alla nå högsta betyg, eftersom det inte är relativt som det var fram till början av 90-talet.

Centerpartiet förespråkar tidiga insatser och gläds åt målet att alla elever ska ha lärt sig läsa senast i första klass. Vi vet att läsningen är grunden för så mycket i skolan. Det måste vara en rättighet för varje barn att få tillgång till läsförmågan som är en viktig nyckel till all inlärning. Vi politiker följer resultaten. Jag har höga förväntningar.

Jag var på Smedshagsskolan i måndags. Jag fick se att en god undervisning där de vuxna ser varje elev ger resultat med ett tydligt fokus på kunskap. Det sociala i hemmet kan oftast inte skolan förändra, men däremot ge eleverna en studiemässigt god självbild genom att de når målen och lyckas i skolan.

Gemensamt har alla våra duktiga lärare, specialpedagoger, studie- och yrkesvägledare, fritidshemspersonal och rektorer att de gillar våra barn och ungdomar och vill deras allra bästa. Så låt oss nu ha en debatt på en värdig nivå där vi inte talar ned dem, utan lyfter dem.

Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter