tisdag 12 mars 2013

Återvinningskonferens med Lena Ek

Igår ägde äntligen Brommanätverkets återvinningskonferens rum. Ett femtiotal intresserade anslöt. Huvudtalare var miljöminister Lena Ek som talade om framtidens återvinning. Hon menade att återvinning ska vara vara enkelt för konsumenterna och effektivt för miljön. Det viktigaste vi kan göra är att återvinna rent hälsovådliga kemikalier i hushållet, men också vara vaksamma över vilka produkter vi använder i tex trädgården eller till båten. Intressant att höra var hur hon ser på fiberåtervinning vad gäller textilier. Det finns ett intresse hos branschen. Med ett tryck från oss konsumenter kan denna utveckling kanske skyndas på. Ek nämnde också att vi bör vara försiktiga med produkter som innehåller bakteriehämmande medel. Sådant ska enbart användas vid desinficering av operationsverktyg och inte vid rengöring av skärbrädor eller i löparskor eller dylikt.


FTI AB deltog också. Man redovisade att största trycket på Brommas alla återvinningsstationer är vid Alvik. Man berättade att man ökat tömningsfrekvensen och städningen vid stationerna, men att man fortfarande önskar fler platser för återvinning i Bromma. Ett digitalt system för information till brukarna är under införande. Man kommer också ta fram en app, med vilken man kan anmäla en överfull återvinningsstation.

Envac bidrog med att förklara hur ett optiskt insamlingssystem kan gå till. Detta är något som testas i två av stadens bostadsbolag i Stockholm i 3000 lägenheter vad gäller matavfallsinsamling.

Avslutningsvis berättade Trafikkontoret om hur staden arbetar med att utveckla avfallsarbetet. Den nya avfallsplanen är antagen. Man jobbar på Linta ÅVC med att samla in textilier som sorteras i olika fack utifrån vilken fibertäthet materialet har. Man har kört lastbilar till både Tyskland och Holland för att återvinna textilierna. Detta är en provverksamhet, som ska bli mycket spännande att titta på i egenskap av brommabo i helgen då några påsar gamla barnkläder ska återvinnas.

Frågor som dök upp från brommaborna var allt från var man kan lägga hushållspappret efter rengöring av stekpannan till förslag om en ny återvinningsstation och synpunkter på återkoppling vad gäller viktbaserade avfallstaxan. Det var väldigt roligt att så många som arton brommabor som inte är centerpartister ville komma och bidra med tankar och frågor. Tack!

Ett varmt tack riktas till Stockholmscentern och SV, Studieförbundet Vuxenskolan, men även Sjöpaviljongen som möjliggjorde konferensen.

Etiketter: , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter