söndag 3 mars 2013

Böcker som utsorteras


DN:s ledare handlar idag om de böcker som sorterades ut ur ett bibliotek i Jämtland och istället för att skänkas bort brändes upp. Ledaren har titeln Bränn inte böckerna och kommer med en viktig poäng i att se bortanför stelbenthet och byråkrati vad gäller kommunens egendom.

Frågan har tre dimensioner. För det första är förbränning två steg under (och därmed två snäpp sämre) återbruk av saker i EU:s avfallstrappa. Det hade alltså varit en större miljönytta om kommunen hade sett värdet i de gamla böckerna och fått någon mottagare. För det andra är tillgängligheten till böcker ofta en avgörande fråga i om folk läser eller inte. Böckerna hade säkert kommit till användning och stimulerat till läsning på något ställe. För det tredje är det synen på kommunens egendom. När nu civilsamhället hade anmält sig att ta tillvara böckerna så är det uppenbarligen någon som ser ett värde i böckerna trots att bibliotekspersonalen lite moralistiskt menar att böckerna inte var tillräckligt läsvärda. Men böcker är som smaken - delad.

Det föranleder i alla fall mig att ställa en fråga till min kommunpolitikerkollega i Kulturnämnden vad Stockholms stad gör med bibliotekens utsorterade böcker, som säkert skulle komma till glädje för någon form av målgrupp.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter