fredag 6 september 2013

Nya idéer för bättre miljö

Igår presenterade centerministrarna Annie Lööf, Anna-Karin Hatt och Lena Ek partistyrelsens förslag till nytt miljöprogram inför stämman som äger rum om några veckor. Bland förslagen nämns en miljöbonus för köp av ny bil, en miljölastbilspremie, slopad förmånsbeskattning på kollektivtrafikkort, skatt på farliga kemikalier för att främja alternativ samt en skärpning av miljökraven på statliga bolag. Lööf och Hatt skrev igår också på DN debatt om den gröna investeringsfonden.

Jag vill också se en dubbdäcksavgift, samt att riksintressets makt blir mindre så att vi kan bygga en tät och hållbar stad i alla dess delar. Givetvis i samklang med befintlig bebyggelse. Dessutom vill jag se åtgärder för en bättre återvinning. Det ekonomiska systemet måste utformas så det blir lätt och lönsamt att återvinna. Där vill jag se ett pantsystem för lågenergilampor och att kommunerna får större inflytande över att sätta servicenivån för hämtning av förpackningar. I Bromma vill jag givetvis se hemhämtning av förpackningar så att folk återvinner mer. Jag skulle också på kommunal nivå vilja se fler åtgärder för att återbruket ökar, tex återbruksparker vid entréerna till stadens återvinningscentraler.

DN rapporterar om kemikalieskatten.

Maria Ludvigsson kritiserar riskkapitalfonden för miljöföretag och förespråkar istället generella skattelättnader och lika villkor för samtliga entreprenörer, vilket är ideologiskt eftersträvansvärt, men ack så svårt i praktiken när man måste visa på politisk handlingskraft i budgetarbetet och har ledartröjan i vissa politikområden. Att inrätta en investeringsfond är att premiera affärsidéer med miljösyften, men inte ska politiker sitta i juryn för vilka som får stöd.

Etiketter: , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter