söndag 9 mars 2014

Jämställdhet är en ekonomisk fråga

Företagarnas vd Elisabeth Thand-Ringqvist skriver idag på DN debatt om att företag där kvinnor är VD har sämre vinst än företag där en man är VD. Detta är en klart mer intressant och mer nyanserad debatt än om att 8 mars skulle bli helgdag, som några miljöpartister föreslog igår. Det senare är ren och skär symbolpolitik. På vilket skulle jämställdheten öka av att vi lutade oss tillbaka den 8 mars?

Jämställdhet handlar till stor del om ekonomiska resurser. Den som kan försörja sig själv har också en större möjlighet att till exempel förfoga över sin tid. Om du har ett jobb som du kan försörja dig på har du möjlighet att ägna fritiden åt det som du vill tex förkovring eller föreningsliv, som kan ge dig större chans att avancera inom ditt yrke. Ju sämre vinst det blir i ett företag, desto fler timmar måste du lägga på ditt företagande för att ha en marginal. Företaget blir mer sårbart, du har också sämre möjlighet att anställa någon och måste alltså ägna dig åt hela spektrumet uppgifter inom företaget. Om du har en rejäl lön kan du köpa tid tack vara RUT och ROT. Tack vare RUT, tjänster som Linas matkasse eller teknik som tex diskmaskinen kan hushållssysslorna göras mer jämställda.

Lönsamheten i företagande handlar givetvis också om könsroller, som skapas i det sociala och alltför rekonstrueras från generation till generation. En attityd är att det är fult att tjäna pengar och att det är alldeles för kaxigt att sticka ut. Dessa myter kan vi bara gemensamt sticka hål på genom att verka i motsatt riktning och att uppmuntra våra barn, såväl flickor som pojkar, till ett jämställt beteende. Det är givetvis lättare sagt än gjort, men nog kan vi reflektera över förflugna ord och välja vad vi säger när, hur och till vem.

Svenskt Näringsliv rapporterade häromdagen att av de 14 000 personer som utsågs till chef i fjol var 40 % kvinnor. Almega skriver på sin hemsida ett inlägg om att kvotering skulle vara ett stort ingrepp i äganderätten, vilket ju stämmer väl. Staten ska inte bestämma hur eller vem som ska styra ett privat företag.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter