fredag 18 juli 2014

Tre reformer för fler företag

Två skribenter skriver idag på SvD Brännpunkt om några förslag som kan bidra till finansiering av nyföretagande. Stockholmscentern har flera förslag om hur man kan underlätta för företagande.

De preliminära skatterna måste bli faktiska.  När du ska starta en enskild firma måste du uppge hur mycket du har tänkt tjäna per månad för att Skatteverket ska kunna räkna ut en preliminärskatt som ska debiteras. För många är det vanskligt att räkna ut hur mycket man kommer att tjäna innan man ens har startat sitt företag. Jag menar att detta är en hämsko. Tankemässigt ställer du in dig på en utgift innan du ens har fått en enda inkomst. Symbolmässigt vore det bättre om staten inte begärde in skatterna förrän den är intjänad, precis på samma sätt som sker med momsen. Rent psykologiskt skulle det vara bättre att ställa in sina försäljningsmål på en faktisk skatt istället för en preliminär. Istället för att göra en försäljningsbudget utifrån hur mycket man ska betala i skatt och lite lamt hålla sig till den nivån vore det lämpligare att sätta upp lägsta möjliga summa för försäljning och sedan försöka överträffa det målet. Med en faktisk skatt, som vi i Stockholmscentern jobbar för, skulle också företagaren ligga rätt skattemässigt från början, istället för att behöva ligga för högt och flera år senare få tillbaka på skatten. Att betala faktisk skatt istället för preliminär kan sänka tröskeln till nyföretagande.
Centerpartiet i Stockholm vill sänka tjänstemomsen, precis som man har gjort med restaurangmomsen. Med lägre moms blir tjänster billigare för gemene man och tjänster blir lättare att sälja in för egenföretagaren. En sådan sänkning skulle påverka småföretag som cykelreparatörer och skomakare positivt, vilket också skulle bidra med miljönytta. Men även företagare som säljer kompetens och sina tjänster skulle kunna göra sina företag mer lönsamma. För välfärdsanställda kunde det bli ett naturligt kliv upp i karriären att starta ett företag som säljer de kompetenser och erfarenheter man tillskansat sig inom sitt yrke. Sänkt tjänstemoms gör att det blir billigare att ta in konsulter som kan hitta lösningar på problem eller höja kompetensen generellt inom välfärden. Det är upp till den anställde att spara ett kapital som kan användas som startplåt för att gå ned i tid vid en företagsstart. Detta kan man säga möjliggörs med skattesänkningar.
Under mina fyra år som företagare inser jag också behovet att man inför en princip om att rapporter bara ska ges om något finns att rapportera. Den som tex registrerar sig som arbetsgivare måste varje månad gå in på Skatteverkets hemsida för att deklarera för lön och arbetsgivaravgifter. Även om du inte har haft någon anställd den månaden. Om du missar datumet för deklaration får du ett brev om att böta. Istället borde regeln säga att du som företagare bara ska deklarera om du har några uppgifter att uppge. Det kan tyckas enkelt att avregistrera sig som arbetsgivare, men ibland vill man behålla denna möjlighet för att snabbt kunna anställa någon för några timmar under en arbetstopp. Det är högst troligt att företagare som anställer någon kommer ihåg att både betala honom/henne lön och samtidigt kan deklarera för arbetsgivaravgiften, snarare än att den som inte har någon anställd en viss månad ska komma ihåg att gå in på Skatteverkets hemsida.  Principen om att företagaren ska vara skyldig att ge uppgifter om man har några att avge borde gälla all uppgiftslämning.
Med dessa tre reformer kunde steget att starta eget bli mindre och dessutom skulle det bli lättare och mer lönsamt att driva företag. Något som vi i Centerpartiet brinner för så att fler kan nå självförsörjning och mer egenmakt.
En annan fråga som Centerpartiet jobbar för är en förändrad arbetsrätt, något som Ludvigsson skriver om idag.

Etiketter: , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter