tisdag 29 december 2009

C vill se staden växa - MP bygger Fort Stockholm

I efterdyningarna till klimatmötet i Köpenhamn fortsätter media lite grand att följa de politiska partiernas förslag till klimatlösningar. Idag får i DN de ledande lokala stockholmspolitikerna presentera sina förslag till lokala klimatlösningar.

Per Ankersjö, distriktsordförande och gruppledare i kommunfullmäktige, för fram Centerpartiets synpunkter:

Klimatsmart stadsbyggnad med ekoskyskrapor och miljöprofilerade bostadsområden samt rabatterade boendeparkeringar för miljöbilar. Teknikutveckling och -satsning samt att byta ut bilflottan i kommunen ska intensifieras. Vi ser också möjligheten att tack vare Förbifart Stockholm kunna utöka kollektivtrafiken och införa sk snabbussar i särskilda bussfilar. Dessutom en massiv utbyggnad av kollektivtrafiken, bland annat på sjön.

I jämförelse med Miljöpartiet blir skiljelinjen markant, menar jag, då man vill bygga ett otillgängligt Fort Stockholm. Ruwaida tar fram piskorna och vill införa trängselavgift på Essingeleden, höja parkeringsavgifterna och höja koldioxidskatten. Istället för att bygga vägar vill man bygga spår. Man satsar på sjötrafik och cyklar som färdmedel. Häst och vagn nämns ej. "Energieffektivisering betalar sig snabbt. De flesta åtgärderna finansieras inom stadens bolag." Ingen nyhet då tex SISAB och skolorna tillsammans energieffektiviserar. "Kommunen ska stödja stadens fastighetsägare." Stadens skattebetalare ska alltså betala extra för att staden ger stöd åt stadens egna fastighetsägare. Och man kör sosse-rejset i form av ökade bidrag - denna gång till kollektivtrafik i just storstäder, vilket innebär ett reducerat skatteutjämningsbidrag, antar jag. Eller så tänker man ta mer betalt för landsortsbornas dagliga bilkörning till jobb och skola för att gynna storstadsbornas kollektivtrafikåkande. Det framgår inte av svaret. Men det som är tydligt är att man ställer stad mot land, vilket inte är sunt.

Mina slutsatser:
Miljöpartiet bygger Fort Stockholm medan Centerpartiet vill se staden växa.
Miljöpartiet har en socialdemokratisk omfördelningspolitik.
Miljöpartiet tar fram piskorna medan Centerpartiet vill locka med morötter.
Miljöpartiet ställer stad och land mot varandra medan Centerpartiet är ett parti för både och.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter