måndag 4 januari 2010

Stadsbyggnad för växande, välkomnande stad

Stadsbyggnadsdebatten fortsätter i SvD. Per Ankersjö och Lukas Forslund replikerar idag på arkitekt Lars Marcus inlägg, där han menar att Stockholm inte behöver täthet, utan närhet, som skulle vara motsatsbegrepp.

Centerpartiets representanter i stadsfullmäktige beskriver den vision för Stockholm vi har. En grön metropol som tilåts att växa - både på bredden och på höjden. Där man tillåter stadsbyggnadsmångfald. En stad som planerar för en levande gatumiljö. Där inte människor blir bilberoende i utspridda förorter, utan satsar på modern kollektivtrafik. Förändringarna ska bygga på stadens unika kvaliteter, skriver Ankersjö och Forslund, dvs vattenspeglarna, kyrktornen i Gamla stan och Söders höjder.

På min blogg har förekommit en diskussion i kommentarsfälten i tidigare inlägg om skyskrapebygge. En fråga som kom upp var huruvida människor överhuvudtaget vill bo i en skyskrapa eller inte. Jag har aldrig ens funderat på det och känner inte till några undersökningar, men visst vore det intressant att ta reda på.

Själv fick jag välja mellan en lägenhet på åttonde våningen och en våning på fjärde våningen i Norsborg för femton år sedan. Det blev den senare då jag faktiskt tyckte det var läskigt att vara på balkongen. Min dåvarande sambo förespråkade lägenheten med bättre utsikt. Närheten till T-banan fick avgöra. Men jisses så glada vi var att bli välkomnade i storstaden då vi antagits till skola och fått nytt jobb. Självklart hade jag bott på åtta våningar om inte valfriheten fanns. Man vill ju säga ja till utveckling, växande och möjligheter - både för sig själv och för andra.

Etiketter: , ,

5 Comments:

Blogger Erik Rune said...

"Förändringarna ska bygga på stadens unika kvaliteter, skriver Ankersjö och Forslund, dvs vattenspeglarna, kyrktornen i Gamla stan och Söders höjder."

Jag har inte läst artikeln än, men om vattenspeglarna är med i den då är c-argumentationen helt klart på rätt väg. Skyskraporna ska vara vackra och spännande och passa i Stockholm. Inga inklippta från Dubai eller New York utan våra egna, Stockholmsutformade skyskrapor.

måndag 4 januari 2010 12:54:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Sedan är vi ju för kallbadhuset på Riddarfjärden.

Precis, stockholmsutformade skyskrapor låter fint!

måndag 4 januari 2010 22:16:00 CET  
Blogger Erik Rune said...

Jag bjuder gärna på uttrycket "Stockholmsutformade skyskrapor". Kanske kan det användas i valrörelsen :)

(Jag använder medvetet versalt S i sammansättningar där ordet "Stockholm" är med. Däremot bör "stockholmare" fortfarande ha gemen begynnelsebokstav.)

måndag 4 januari 2010 23:00:00 CET  
Blogger Erik Rune said...

Fortfarande inte helt bra ...

Citat från c-artikeln: "Självklart ska förändringen bygga på stadens unika kvaliteter. Men dessa kvaliteter sitter inte främst i vykortsvyn."

Tyvärr, måste jag säga, det är inte självklart att förändringen byggs på stadens unika kvaliteter. Varför inte? Därför att talföra folkpartister säger motsatsen. Och därför att Ankersjö och Forslund dementerar det själva direkt i meningen efter.

Varför ska det vara så svårt att istället säga t ex följande: stadens unika kvaliteter sitter verkligen i vykortsvyn och nu vill vi äntligen få fram en riktigt vacker sådan vy med Stockholmsutformade skyskrapor.

Varför backa på skönheten? När man kan tillgripa den offensivt och vinna? Helen, förklara!

tisdag 5 januari 2010 19:44:00 CET  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej igen. Fast de säger ju att vi vill ha spännande arkitektoniska uttryck. Vykortsvyn som är idag är väl en närbild på de låga husen och några spiror som sticker upp. En vykortsvy med en kapad skyskrapa blir ju inte lika upphetsande. På håll kan det bli märkliga proportioner om man ska få med både vatten och skyskrapa. Det blir märkliga utgångspunkter att fatta beslut utifrån hur vi får in husen i en rektangulär kameraruta.

Jag menar att skönheten sitter i betraktarens ögon. Jag gillar mångfald och öppenhet. Även i stadsbyggnadsfrågan.

torsdag 7 januari 2010 21:40:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter