söndag 28 februari 2010

Olofssons husreform löser vardagspusslet

Maud Olofsson målade i valet 2006 upp drömmen för att lösa vardagspusslet för vanliga familjer. Hon hade en tro på att människor ville få mer tid till familjen, istället för att städa, slita och släpa. Hon visste också att det fanns de som med stolthet och skicklighet ville utföra tjänster hemma hos andra. Dessa skulle få gå från svarta jobb till vita.

Olofsson genomförde reformen om RUT-avdraget för hushållsnära tjänster sk hustjänster. Man får göra ett skatteavdrag på tjänster för barnpassning, läxläsning med barnen, snöskottning, städning och fönsterputsning. Det var lite trögt i början. I och med att man får avdraget direkt på fakturan har en explosion av tjänstköp skett. Reformen är en succé och svenska folket stödjer den. 11 000 nya jobb har skapats. Hälften av dem beräknas försvinna om avdraget tas bort, vilket sossarna beslutade på sin kongress i höstas.

Sahlin sa tidigare i veckan att hon vill förändra hustjänstreformen. Luciano Astudillo (S) vill ta bort RUT-avdraget visar det sig i debatten mot Maud Olofsson i Agenda ikväll. Men han säger också att det socialdemokratiska partiet är stort med många olika röster, så man vet ju faktiskt inte vad hans ord betyder. Det hade självklart varit bättre om partiledaren själv hade tagit debatten. Men av okända anledningar kunde hon inte vara med.

Plötsligt är hustjänsterna allas hjärtefråga. Moderaterna kampanjar just nu kring detta. Deras huvudpoäng är att göra svarta jobb till vita. Folkpartiet vill öka avdraget för äldre och barnfamiljer. Centerpartiet vill utöka hustjänsterna till att även innefatta IT-tjänster i hemmet, RIT-avdraget. Med tanke på att vi fått med övriga allianspartier på jobbskatteavdraget, som givit en undersköterska mer i plånboken än någon av fackets löneförhandlingar, har också låg- och medelinkomsttagare möjlighet att köpa tjänster som underlättar vardagen. Det är vad vi vill i Centerpartiet: Göra det enklare, roligare och lönsammare att leva. Inte krångligare, tråkigare och dyrare. Därför föreslog Olofsson skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Därför har det också blivit en succé.

Media: Siwe i DN, Expressen, Newsmill, DN, Rayman i SvD
Bloggar gör Ankersjö, Johansson, Fredriksson, Andersson, Jensen, Svantesson, Hedin, Arkelsten, Wallgren, Hansen, Falemo, Hansson

Etiketter: , , ,

2 Comments:

Blogger Roger Irve Malm said...

F-n.... hur många & vilka är det egentligen som använder Pigavdraget egentligen. Kanske skall du ta och läsa Scb:s rapport?

Du hittar den på: http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0001_2009K02_TI_12_A05TI0902.pdf

Observera att SCB inte står för Socialdemokratiska centralbyrån, utan för Statistiska Centralbyrån.

tisdag 2 mars 2010 21:37:00 CET  
Blogger Mirou said...

u skriver att Centerpartiet vill göra det enklare, roligare och lönsammare att leva.Det märks inte! RUT är en reformpresent för rika, till dom rika och som används av dom rika.

Den används marginellt av människor med årsinkomster under 350000 och endast promilledelar av befolkningen med årsinkomst under 200000 har brukat sig av den.

Detta är en reform som kanske löser vardagspusslet för de som har pengar, men inte för oss som gärna skurar våra egna toaletter. Däremot tvingas vi betala till de rika för att dom ska få det städat. Fint och solidariskt jobbat av centern, i vanlig ordning.
Man kallar det för en jämställdhetsreform som ska gynna kvinnorna. Varför kan inte männen istället börjar städa mera? Undersökningar helt oberoende av varandra säger att kvinnor gör 75 - 80 % av all hushållsarbete och ni cementera detta genom att det nu är andra kvinnor som går in och gör dessa hushållsarbeten. Vad som kanske äcklar mig mest är att rika människor måste ha en morot för att inte betala svart. Snacka om att visa solidaritet för sina medmänniskor! Detta kostar betydligt mera än det smakar. Det hade varit bättre att lägga allas gemensamma skattepengar för att utöka personaltätheten inom skola, vård och omsorgsarbeten. Då hade det varit till gagn för alla, inte bara de med feta löner. Det är ju knappast så att denna nya låglönegrupp har råd att anställa en RUT.

Centern ljuger i vanlig ordning om att det har skapats 11000 heltidsarbeten. Även det är osant. Det har skapats 7000 heltidsarbeten men om man hade använt samma pengar som man gör till RUT och stoppade in i offentlig sektor hade man fått flera heltidsarbeten än det ni har åstadkommit med ert fjäsk för höginkomsttagarna.

Tack gode Gud för att ni förmodligen försvinner i nästa val. Ni behövs inte ju uppenbarligen inte längre inom borgerligheten.

tisdag 2 mars 2010 21:39:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter