söndag 4 april 2010

19 september - val om egenmakt

Jag vill att människan ska känna större egenmakt. Med makten över sig själv och sitt liv kommer ansvarstagandet för sig själv och andra. Egenmakt känner en individ när hon är trygg i sig själv, vet vad som förväntas och vilka spelregler som gäller, men också kan påverka spelreglerna och sin egen situation. När människan är trygg kan hon dela gemenskap, ta initiativ och växa.

Trygghet får man i sin familj, under uppväxten, men också i skolan. Med god kunskap och utvecklade färdiheter, klara och tydliga mål, omdömen om vad eleven klarar och hur hon ska göra för att utvecklas, samt erövrande av ett entreprenöriellt lärande kan skolan ge trygga individer. Med god samverkan mellan skola och föräldrar kan barnets trygghet grundläggas.

En lärare ska tro på varje elev. Den dag en vuxen visar att han/hon har givit upp ett barn ger också barnet upp sig självt. Vuxenvärldens största ansvar är att visa tillit, ge kunskap och ansvar.

Trygghet föds i tilliten. Från andra och till sin egen förmåga. När regeringen visar företag tillit genom att slopa revisionsplikten blir det lättare, roligare och lönsammare att driva företag. Förtroende för företagare föder nya företag och på sikt förnyad välfärd, menar jag. En faktisk skatteinbetalning istället för en preliminär, skulle underlätta företagande.

Med ett demokratiskt, starkt föreningsliv som bygger på människors engagemang och lust att samarbeta lär människor i en stad eller by känna varandra. Putnam studerade förhållandena i Italien. I ett föreningstätt område är kontakterna tätare då förutsättningarna för företag bättre, om man ser till Gnosjö-regionen, enligt en Fores-studie från i somras.

En mer flexibel arbetsmarknad kan ge människor egenmakt. När det blir lättare att säga upp, blir det lättare att anställa, men också att säga upp sig själv. Trygga människor vågar.

Trygghet är att ha ett boende och en inkomst med vilken man kan betala sina utgifter. Men också ett sparkonto med en ekonomisk reserv på. Om något oförutsett händer, men också för att kunna förverkliga sina mål och uppfylla drömmar. Centerpartiet har varit pådrivande i skattesänkningar i form av jobbskatteavdraget. I Stockholmscentern kämpar vi för en rättvis skatt som är lika stor oavsett inkomstgrupper. Flit, arbete och ansvarstagande ska löna sig.

Här är skiljelinjen mellan det rödgröna och blågröna laget. Centerpartiet och Alliansen visar tillit till dig och din egen förmåga att fatta kloka beslut om vad din lön och dina sparpengar ska användas till i så stor utsträckning som möjligt. De rödgröna menar att de ska använda mer av dina pengar till saker som de tycker är vettiga, saker som de prioriterar och vill lägga skattebetalarnas pengar på genom höjd skatt. Valet är ditt den 19 september.

PJ Anders Linder skriver en söndagskrönika om ämnet egenmakt. Inspirationskälla såklart.

Etiketter: , , , ,

4 Comments:

Blogger Erik Rune said...

Jag ser att du vill organisera arbetsmarknaden enligt samma principer som mitt privatliv :)

Om jag påstår att det inte är trygghet att kunna få sparken rätt vad det är så svarar du att man får ett nytt jobb lika kvickt. Några tankar har jag om det som jag fick när jag tog min morgonpromenad.

Helen, du stöder motsättningen mellan osäkra inkomster och fasta utgifter. Den otryggheten passar bohemer. De flesta är inte bohemer.

Om man ser saken i ett centerperspektiv kan man undra om chefer alltid vill ha en flyktig personal. Ofta är det nog så men inte självklart alltid. Se på Ingmar Bergman som arbetade ihop med samma personer i årtionden. Det finns en kvalitet i detta. Vad tycker en långsiktig chef om ett arbetsbi som när som helst byter blomma?

måndag 5 april 2010 kl. 12:27:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Tack för din kommentar Erik. En arbetsgivare äger inte en anställd, utan relationen bygger på ett ömsesidigt givande och tagande, där båda parter känner att de får ut något av samarbetet. Självklart är det en utmaning i att behålla lojal och kompetent personal. Goda arbetsgivare klarar det då de har bra utvecklingssamtal med sina anställda och kan uppfylla önskemål om kompetensutveckling, delaktighet, utökade ansvarsområden mm. Som det ser ut idag har många, många företagare osäkra inkomster och fasta utgifter, vilket gör att de inte vågar nyrekrytera och får dra ned på investeringsplaner och egen lön då de står med tillsvidareanställda som är problematiskt att göra sig av med pga dagens regelverk. Det finns säkert företagare som är bohemer, men de flesta är hederliga risktagare som bara vill uppfylla sina drömmar och mål.

måndag 5 april 2010 kl. 17:36:00 CEST  
Blogger Erik Rune said...

Hmm, Helen, anställda att "göra sig av med". Om du lyssnar noga på det, hur tycker du det låter? Är det din människosyn? Tänk om någon ville göra sig av med dig?

(Det där med "kompetensutveckling" och "delaktighet" var tydligen bara fraser. Att "göra sig av med" var nog den riktiga verkligheten bakom de vackra orden, måste jag tro eftersom du representerar företagsintressena.)

Som centerpartist och högermänniska ser du bara chefernas problem. När jag sa att de flesta inte är bohemer menade jag personalen. Folk som lever på sin lön och inte kan lägga undan tillräckligt för att finansiera den bohemetillvaro som centerpartiet vill tvinga in familjeförsörjande människor i.

måndag 5 april 2010 kl. 20:15:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Erik. Tack för att du frågar när du inte förstår. Vi har två helt olika perspektiv, där jag känner mer med och för företagaren, än vad du gör. Jag skriver meningen i helhet: "Som det ser ut idag har många, många företagare osäkra inkomster och fasta utgifter, vilket gör att de inte vågar nyrekrytera och får dra ned på investeringsplaner och egen lön då de står med tillsvidareanställda som är problematiskt att göra sig av med pga dagens regelverk"
Ja, det är svårt att i en osäker period ha för många anställda. Hellre livrem och inte anställa någon då det är problem att övertalighetsförklara anställda, det finns uppsägningstider osv, tänker många företagare. Mvh Helen

måndag 5 april 2010 kl. 21:43:00 CEST  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter