onsdag 14 april 2010

Människor är matmedvetna - men bekväma

Basmatiris med ingefärasej, salladsbuffé och hembakat bröd med tapenade serverades på Bromma gymnasium då jag testade skolmaten den 12 mars.

DN:s ledare tar idag upp maten och en studie som Måltidsbloggen har gjort angående trettiofem svenska hushålls mat- och konsumtionsvanor. Vi har ett kluvet förhållande till maten. Våra intentioner går på tvärs med vad vi gör i verkligheten. Vi säger att vi vill handla ekologiskt, men de flesta tycker att det är för dyrt och vi avstår, vilket gör att utbudet inte blir större. Vi säger att vi vill ha vällagat, men finner det bekvämt att handla fisk i portionsförpackning.

DN har en poäng i att det är vi konsumenter som bär ansvaret själva. Vi gör våra val med våra plånböcker i affären. Det är inte livsmedelsindustrins eller statens sak att avgöra vad som ska erbjudas i diskarna runtom i Sverige. Det är du och jag. Men då måste vi någonstans lära oss hur man handlar, vad kvalitet är och hur man lagar näringsriktig och smakfull mat. Det får våra elever göra i det viktiga ämnet hem- och konsumentkunskap, som tyvärr är undanskuffat på många skolor med låg status och lite tid på schemat. Stockholmscentern ser gärna att ämnet ska få mer tid generellt.

Skolmaten är också en viktig investering i våra barns hälsa. Med ett helhetstänk kring en rofylld matupplevelse där näringsriktig och god mat äts orkar barnen tillägna sig kunskaper resten av skoldagen. Då varje måltid går på upp till tjugo kronor per elev och dag inklusive måltidsservice är det en stor utgift samhället tar på sig. Då måste det vara välfärd med kvalitet som ges. Viktigt är att barnen får närlagad, vällagad mat då ju föräldrarna i studien vill, men inte riktigt mäktar med att göra långkok på vardagarna.

Jag undervisade nyligen några dagar extra i läsförståelse på min skola. Flera barn frågade oroat om det serverades lunch. Det gjorde det självklart. Kanske det var det enda lagade mål mat dessa barn fick denna dag då de flesta har hårt arbetande föräldrar. Jag är helt säker på att det var det första målet de fick den dagen. Något som brukar märkas vid halv elva, då det kan vara ganska pratigt och rörigt om flera elever inte har ätit frukost. Huvudansvaret ligger hos föräldrarna - och ska göra det - men skolmatens och hkk-ämnets roll är av stor betydelse för barnens hälsa, resultat och välmående.

Simon och Inger Fredriksson bloggar också.
Det finns många intressanta sidor om skolmat: Skolmatens vänner, Skolmatsgastro som jag också följer på Twitter.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter