torsdag 20 maj 2010

Kulturkompetens kan stärka

Nyanlända måste utbildas i grundläggande värderingar skriver regeringens utredare, den gamle demokratiutredaren, Erik Amnå. Absolut, säger jag. Sverige kommer att behöva en mängd personer som arbetskraftsinvandrar för att vi ska klara av välfärden. Att inte ge dem lika villkor för att lyckas ta sig fram socialt och karriärmässigt pga värderingsmässiga och kulturella barriärer skulle vara en förlust för hela samhället.

Precis som när en bistånds- eller volontärarbetare ska förberedas för en tid i arbete utomlands eller försäljare i stora företag lär sig hur de själva och deras samarbetspartners fungerar rent social och kulturellt i otroligt generella drag bör nyanlända få information som är ovärderlig för att klara sig på sikt: Att komma i tid är A och O för ett viktigt möte. Att nävhälsa med ett fast och säkert handslag med ögonkontakt vid första mötet är också lyckosamt. Att föräldrarna är av betydelse för barnens skolgång. Att det inte finns något statsparti, vad yttrandefriheten innebär och att vad jämställdhet innebär i praktiken kan stärka personerna som vill vara med och bygga Sverige. Att vi förutsätter och förväntar oss att man lär sig språket inom en viss tid, då man behöver det för att kommunicera. Självklart ska det ingå kunskap om att entreprenörskap är en viktig del för att bygga Sverige. De som redan bor i Sverige och vill få syn på sina egna värderingar eller få tillgång till informationen borde också få möjlighet att gå kursen, mot betalning givetvis. Men poängen är att dessa kunskaper har lärts ut implicit av föräldrar, skola och samhälle. De som kommer nyanlända måste snabbt få tillgång till kunskapen för att lyckas.

Då - när alla har lika villkor - kan vi prata om att vi vill skapa en integration ett samhälle i mångfald där alla har lika villkor, skyldigheter och rättigheter.

Självklart ska varken stat eller kommun vara utförare av denna tjänst, utan det kan gott och väl skötas av studieförbund eller folkhögskolor med certifierade kulturcoacher.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter