lördag 17 juli 2010

Familjepolitik för tryggare barn

Alliansens arbetsgrupper levererar. Nu senast presenterades familjepolitiken. Läs rapporten här. En rad justeringar föreslås för att det ska bli tryggare barn tex genom att underlätta för ensamstående, vid separationer, för föräldrar till allvarligt sjuka barn samt vid vård av sjukt barn ska anmälningsplikten försvinna. Dessutom automatiseras jämställdhetsbonusen, så att administrationen minskar. Bra!

Förslaget att föräldrar ska kunna ta ut 30 dagar samtidigt under barnets första levnadsår är ju utmärkt. Modern är ju oftast hemma den närmaste tiden efter förlossningen. Till en början har fadern sina pappadagar, men när det är dags för BVC-besök eller amningen krånglar efter ett tag med mjölkstockningar mm kan mamman vara ganska ensam. Dessutom behöver inte ett gemensamt uttag bara ske vid problem, utan även för att kunna vara tillsammans som föräldrapar med barnet. Just för att ge tryggare barn.

Ett viktigt förslag jag också vill lyfta är att det inte alltid är små barn som behöver sina föräldrar vid sin sida. Det ska vara möjligt att ta ut föräldradagar även för äldre barn. Så att man inte riskerar att förlora jobbet då ens tonåring är på hal is eller nyligen fått en diagnos och behöver hjälp med att ta medicin eller kanske har behov av föräldranärvaro i skolan.

Försäkringskassan ska också få i uppdrag att informera om rättigheten att överlåta tillfällig föräldrapenning till någon annan, som finns redan idag. Dessutom ska även studerande kunna låta person avstå arbete för vård av barn.

Analysen i rapportens inledning om barnfattigdom och utsatta barn är viktig och värd att läsa om. Det jag dock undrar över är de fall där föräldrarna inte räcker till eller inte klarar av sin roll. När samhället måste ingripa. Värnar vi barnens bästa tillräckligt bra? Men den frågan är säkert föremål för en egen rapport, som handlar mer om socialtjänsten, även om det börjar i föräldraskapet. En nationell föräldrastödstelefon kan vara en god hjälp, men i de fall föräldrar inte förstår att de inte klarar av sin roll - eller i ännu värre fall där de har bett om hjälp till sociala myndigheter, men det inte händer något - måste samhället vara starkt och stödjande. Genom att ta signaler på allvar och ingripa. För tryggare barn.

Inriktningen i familjepolitiken är att samhället ska stötta och hjälpa, inte styra och hindra. Att föräldrarna i familjerna är kloka och inte behöver pekpinnar, men tydlig information och morötter till jämställdhet. Vänstern vill ju hellre sätta sig över människorna genom lagstiftning. Men den verkliga jämställdheten skapas vid köksbordet och förs över till våra barn i form av värderingar.
SvD:s ledarsida tycker det är självklarheter att föräldrapengen blir mer flexibel.
DN:s ledare menar att förslaget innehåller högt och lågt och få nyheter.

Etiketter: , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter