söndag 15 augusti 2010

Språktest är ytlig integrationspolitik

Folkpartiet efterlyser ett ställningstagande hos övriga allianspartier i huruvida medborgarskapet ska kräva vuxna sökande att klara ett språktest. En moderat menar att gott företagsklimat ger invandrare jobb. På A svarar jag NEJ och på B svarar jag JA.

Vi kan inte se integrationspolitiken så ytligt som folkpartister i detta förslag gör. Självklart är språket en nyckel till integration och behovet av att kunna språket är motiverande för individen att utsätta sig för olika situationer där han/hon behöver använda det. Men de situationerna kan vi skapa på andra sätt genom praktik samtidigt som sfi, studiecirklar med barnpassning, höga förväntningar på försörjning mm. Risken med ett test är att man mäter fel saker. Dessutom säger vi att medborgarskapet inte är något för analfabeter och lågutbildade som har hinder för att lära sig språket.

Integration är inte heller bara en åtgärd dvs företagsklimatet. Jag menar att vi måste bygga politiken för alla stockholmare, såväl innerstadsbor som förortsbor, på tio principer. Jag hoppas få utveckla dem medialt vid tillfälle.

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter