onsdag 1 december 2010

Arbetsgivare måste få upprätta klädkod

Jag är riktigt bekymrad över Diskrimineringsombudsmannens, DO beslut att det var diskriminering att upprätta klädkod på Västerorts vuxengymnasium kring att inte bära niqab. Dock väljer man att inte ta upp fallet i domstol, vilket gör att beslutet inte blir vägledande.

Det måste vara möjligt för arbetsgivare att upprätta vissa klädkoder på arbetsplatser och skolor. Inte för att exkludera, utan för att man vill uppnå ett visst resultat för de resurser man lägger ned - oavsett vuxpeng som i det här fallet eller om en företagare lägger pengar på löneutgifter.

Utbildningsanordnaren eller arbetsgivaren har ett visst syfte som ska uppnås. I detta fall en undervisning som sker på lika villkor med god kommunikation, såväl verbal som paralingvistiskt sett. Uppgifterna ska kunna skötas på bästa sätt och utan särlagstiftning utifrån religion. Att religion står över andra behov ter sig märkligt i vårt annars så sekulariserade Sverige. Enligt DN-artikeln har inte heller den studerande kunnat sköta sin utbildning då hon inte genomfört sin praktik, vilket måste ses som en viktig del av utbildningen, hävdar jag.

Reaktionerna på DO:s beslut låter sig inte vänta. Folkpartiet vill genast hitta en lösning i att förbjuda heltäckande klädsel. Reinfeldt menar i en kommentar att en lärare måste kunna visa ansiktet för eleverna. LO vill att DO ska syssla mer med strukturella diskrimineringar, gärna med utgångspunkt i klassbegreppet. Centrum för rättvisa menar att DO har kört i diket.

Jag anser att DO, förutom att de har fel i sitt beslut, borde läggas ned. Låt Arbetsmiljödomstolen och Arbetsdomstolen ta över diskrimineringsfrågorna. Självklart ska alla människors lika värde respekteras. Därför är vi emot mobbning och trakasserier. Därför driver vi frågan om Lex Sara där medarbetare blir skyldiga att samma dag de upptäcker mobbning ta tag i den. Givetvis är vi för jämställdhet. Därför måste det vara möjligt att anmäla en arbetsgivare som diskriminerar kvinnor eller män pga kön. Givetvis är det bra med mångfald. Därför anställs den med rätt kompetens, erfarenhet och ambition. Låt diskrimineringsfrågorna uppgraderas till att ingå i den ordinarie arbetsrätten och arbetsmiljölagstiftningen, inte vara ett särskilt projekt vid sidan av, i form av DO.

Jag har svårt att se hur niqab skulle kunna vara en framgångsklädsel i den pedagogiska karriären. I förlängningen slår ju DO:s beslut tillbaka på sig själv. En barnskötare som kan möta varken medarbetare eller mammor och pappor på lika villkor i förskoleverksamheten skulle mycket väl kunna bli anmäld för diskriminering.

Etiketter: , , ,

4 Comments:

Blogger blobb said...

Det är för sent nu.

http://www.youtube.com/watch?v=ASTzVSFC_5U&feature=related

onsdag 1 december 2010 kl. 14:31:00 CET  
Anonymous Anonym said...

Forbud mot Niqab är deras fel; http://svtplay.se/v/2232998

onsdag 1 december 2010 kl. 15:31:00 CET  
Blogger Emelie said...

Läs den här satiriska artikeln och kom på hur fånigt det är: http://www.svenskbladet.se/politik/index.php?alias=0000003procent_av_befolkningen_kraver_ny_lag.html

onsdag 1 december 2010 kl. 16:40:00 CET  
Blogger Hans Åberg said...

Håller helt med dig Helena.

onsdag 1 december 2010 kl. 16:47:00 CET  

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter