torsdag 30 december 2010

Tryckfriheten inskränks i Ungern

Sanna Rayman skriver idag om att Ungern får en ny lag om en ny myndighet som ska granska medierna. Hon har goda källor och förklarar varför det är oroande att den för staten censurmöjliggörande lagen införs i EU:s ordförandeland. Det hon inte nämner, men som alla vet, är att Ungern för närvarande leds av Fidesz, ett höger-mitten-parti. Det främlingsfientliga partiet Jobbik är stort och har nazismliknande intentioner. Oavsett om det är ett socialistiskt, liberalt eller nazistiskt parti vid makten inskränks demokratin och tryckfriheten. Allvarligt.

Sanna skriver: "Den nya lagen ger en nyinstiftad myndighet uppgiften att granska medierna och avgöra huruvida deras innehåll är politiskt balanserat eller ej. Om inte kan det bli böter – rejäla sådana. Samma gäller om man publicerar innehåll som, ”kränker den allmänna moralen” (Ekot 28/12)."

Tänk själv vad som i mina ögon "kränker den allmänna moralen" och vad någon annan anser kränker moralen. Luddigt, frihetsinskränkande. Kanske är det i all välmening menat mot det främlingsfientliga partiet, men om de inte får yttra sig kommer säkerligen deras åsikter att fortsätta bubbla under ytan. Bättre är att skärpa lagar om hatbrott.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter