onsdag 23 februari 2011

För rättvisa skatter

Sjutton (!) centerpartister skriver på SvD Brännpunkt om att vi måste sänka den statliga inkomstskatten. Det räcker inte med ett slopande av värnskatt. Även den statliga inkomstskatten måste sänkas. Jag blir glad, men det räcker inte. Stockholmscentern menar att vi ska ha en rättvis skatt. En rättvis skatt är en rättvis skatt för alla rätt över. Med en enhetlig procentuell skattenivå för samtliga inkomstgrupper.

När en högskoleutbildad person har dels utbildat sig, tagit studielån, dels kämpat i sin bransch i tio år, jobbat över, investerat energi och engagemang i arbetet och kommit upp i den magiska gränsen 33 000 kr ska den bli bestraffad, istället för likabehandlad. Vi pratar om sjuksköterskor, lärare, rektorer och ingenjörer. Vi pratar om människor som på arbetsplatserna ofta känner att de vill ta steget vidare. Är det värt det? Självklart gör man yrkeskarriär inte bara för pengarnas skull, utan för att känna att man tar steget vidare, utvecklas i sin yrkesroll och kan använda sin erfarenhet.

Jag vet, jag vet att många aldrig ens kommer i närheten av 33 000 kr i månadslön. Jag vet att detta inlägg betraktas som hånfullt av många, just därför att han/hon står utanför arbetsmarknaden helt och hållet. Men en politik för framtidens välfärd måste få diskuteras av även de som har jobb, de som har nosat på en månadslön av 33 000 kr och de som vill premiera flit och hårt arbete. Den kan inte ägas av samhällsbevarare. Vi måste rädda vår framtida välfärd. Och morgondagens samhälle ser annorlunda ut än gårdagens.

Vi behöver ha fler som jobbar i Sverige. Vi behöver ha fler företagare. För att få fram en kapitalisering, dvs ett sparande som kan gå till en grundplåt i tex företagande, ska man ta bort den statliga inkomstskatten. När den som hoppar av arbetsmarknaden till förmån för att starta ett företag går hans/hennes jobb till någon annan.

"Nivåerna på de statliga inkomstskatterna gör alltså de ekonomiska drivkrafterna mycket små för en undersköterska att vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska eller för en verkstadsarbetare att gå vidare till maskiningenjör."skriver de sjutton centerpartisterna. Bra!
Anders W Jonsson, Emil Källström, Albin Ring Broman

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter