onsdag 30 mars 2011

Skolan viktig på SKL-kongress

Idag arrangerades valkongress för SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Jag hade förmånen att få vara ombud. Skolan var en fråga för en paneldebatt, där framför allt läraravtalet diskuterades. Det var riktigt intressant att lyssna till kvalitetsdiskussionen och vilka vinningar som går att göra med det avtal som stiftades mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisationer förra våren. Detta har inte förhandlats färdigt på lokal nivå, men arbete pågår.

Metta Fjelkner påpekade igår att det är långt kvar till att kommunerna håller avtalet kring att goda resultat ska synas på löneavin. Lotta Edholm med utbildningsdirektörer svarade med vilket arbete vi för Stockholms skolor via arbetet i Utbildningsnämnden bedriver. Nämligen premiera skickliga lärare och hitta möjligheter att skapa karriärvägar.

Finansminister Anders Borg var på besök och gav ett starkt medskick till kommunerna om att öka kvaliteten i skolan för att kunna motverka ungdomsarbetslöshet på sikt. Han talade sig ovanligt varm för jobbtillväxten, men vurmade rejält för den svenska modellen och kollektivavtalen, vilket föranledde mig att påminna honom om att det också finns några - däribland mig - som anser att lagstiftningen vad gäller arbetsrätt behöver förändras och förnyas, men också att inte kollektivavtalen är något som är hugget i sten och kan förändras så att ett större brukarperspektiv finns med till exempel så att förskolan i större utsträckning är till för föräldrarna och barnen.

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter