tisdag 19 april 2011

Är skatteutjämning trygg tillväxt?

Stockholm går bra och växer såväl invånarmässigt som ekonomiskt. I ekonomin ligger självförtroendet som behövs för en positiv spiral. Magnus Andersson är något på spåret. Tack vare skatteutjämningssystemet fördelas pengar till andra regioner som socialdemokratiskt styrda Göteborg och Malmö. Självklart måste vi ha en välfärd över hela landet som säkrar god barnomsorg, skola, äldrevård och sjukvård. Dessutom ska vi ha skattefinansierad infrastruktur mm.

Men är det rätt att stockholmarna är med och betalar ett förskolesystem i Göteborg som enligt hörsägen har långa köer och brist på valfrihet? Är det okej att stockholmarna medfinansierar en ev förlust i det kommunalt ägda nöjesfältet Liseberg? Är det okej att stockholmarna sponsrar de dåliga resultaten i skolor i Malmös förorter? Kanske är det rätt, men det är viktigt att en diskussion uppstår.

Det är som en fördelningspolitik där föräldrarna har bestämt att barnen får hjälpa till hemma för att få veckopeng. Kalle hjälper till med städning och disk och får sin tjugolapp och en klapp på axeln. Lisa latar sig, men får sin tjugolapp i alla fall. Det är inte rätt. Om Lisa inte hade någon förutsättning alls att delta, däremot, vore det ju rätt att hon fick utföra de uppgifter hon kunde för att sedan få sin tjugolapp. Men är det så att Göteborg och Malmö inte alls kan? Jag tror inte det.

Nog måste gruppen som funderar över skatteutjämningssystemet vända och vrida på varje argument och ha svar på en del frågor, rent ideologiskt sett.

För övrigt är jag liksom många andra, tex Christian Ottosson, glada för en förhoppningsvis sänkt restaurangmoms. Detta är en viktig reform som Maud Olofsson och Centerpartiet har kämpat för. Det ger många företagare chans att anställa någon i några timmar till. Eller att rekrytera en yngre person som får in en fot på arbetsmarknaden. Det ger restauranggästerna, i kombination med ett ytterligare jobbskatteavdrag, möjlighet att äta ute oftare och därmed höjs livskvaliteten. Det ger trygg tillväxt, som Alliansens företrädare beskriver så fint på DN debatt i samband med att vårpropositionen presenterades. Men frågan är på vilket sätt det är trygg tillväxt med skatteutjämning.
SvD-ledare

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter