torsdag 28 april 2011

Kommer SVT spä på fördomar om funktionsnedsättningar?

Min vän Anna Bergholtz skrev häromdagen en debattartikel om funktionsnedsättningar, med anledning av Sveriges Television arrangerar en dokumentärsåpa/tävlingsprogram med enbart funktionshindrade som tävlande: SVT-program spär på fördomar. Det är ett program där enbart personer med funktionsnedsättningar ska samarbeta sig igenom en hinderbana i en främmande miljö. Läs artikeln och ta ställning själv. Är det detta vi behöver för att förstå funktionsnedsättningar bättre?

Anna skriver: "Jag undrar hur reaktionerna ­blivit om man gjort ett liknande ­program med enbart mörkhyade eller homosexuella?­ Varför är det jämt så att vi med funktionsnedsättning ska vara­ ­tysta och tacksamma för att vi också­ får vara med och utan att det spelar någon roll hur?"

Funktionsnedsättningar är en resurs som vårdas och utvecklas av den funktionsnedsatte. Det finns synliga och osynliga handikapp. Många tänker inte på sin nedsatta funktion i vardagen. Personen mittemot dig på tunnelbanan kan vara döv, ha astma eller en psykisk sjukdom, utan att du ser det. Så fort vi ser rullstolar eller vita käppar, däremot, börjar många automatiskt tycka synd om personen ifråga. Men istället kan man tänka att den personen har fått en unik gåva, som gör att han/hon upplever vardagen och världen genom sina ögon. För vissa blir vardagslivet begränsat på ett eller annat sätt, men för de allra flesta kan de göra det mesta.

Jag bävar inför programmet, som mina licenspengar sponsrar. Det kommer bli väldigt lätt för den som redan har roligt på andras bekostnad att skratta åt de funktionsnedsattas tillkortakommanden. Kanske kommer många häpna över "Så mycket de kan göra trots sitt handikapp". Men hur som helst blir det fragmentariskt och väldigt kvoterat där tid är avsatt för funktionsnedsatta, istället för att låta programledarna och redaktionerna ha en integrerad, inkluderande mångfald, bestående av många olika resurser och kompetenser, inkl funktionsnedsättningar.
Uppdaterat 29 april: SVT replikerar Anna här. För övrigt undrar jag varför vi har en statstelevision när säkerligen marknaden skulle kunna göra jobbet minst lika bra.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter