söndag 3 april 2011

Nyckeln ligger i höga förväntningar

Björn Wiman skriver idag i DN att lärarna har svaret på frågan om skolan, som Maciej Zaremba skriver om i den serie som inleds i DN idag. Det är ett knippe bilder, intervjuer och åsikter som presenteras av skolan. Skolinspektionen har gjort ett nedslag. Zaremba räds inte att ge kritik åt alla möjliga håll. Såväl kommun, skolledning som fackförbund och skolministern får sig en släng av sleven.

Det är lätt att förfasas, att döma och oja sig. Jag tar för givet att kommunledningen har agerat och att man utifrån aktuell skolforskning har lagt upp en plan för en nystart. Nyckeln innehas av både politik, skolledning och lärare och det samarbete de lyckas få till för att tillsammans nå målen.

Ser jag på Kävlinges hemsida presenteras en helt annan bild, nämligen att kommunen i stort har klättrat i SKL:s öppna jämförelser. Kävlinge kommuns elever ligger på plats 35 i meritvärde, och på tionde plats i effektivitetssynpunkt. Det skulle vara önskvärt att SKL:s öppna jämförelser inte bara gjordes på kommunnivå, utan även på skolnivå till ett annat år.

Det finns mycket att göra i skolan just nu. Nya kursplaner, ny betygsskala och entreprenörskapsstrategi implementeras. Därefter kommer lärarlegitimationen. Jag hoppas även på rätten till att överklaga betyg. Fler reformer måste till för att säkra kunskaper och stöd för elever. Men framför allt handlar det om att vuxenvärlden sätter upp få ambitiösa mål och att ha riktigt höga förväntningar på eleverna. Inte dömer den som misslyckas, utan pushar vidare. Positionerar eleverna till vad de förväntas kunna bli med att aldrig ge upp, utan ha höga förväntningar, höga krav, men med kunnig, behovsanpassad, vänlig och positiv stöttning.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter