måndag 9 maj 2011

Bromma är blandat

Sveriges Radio sände i morse ett reportage om rikedom och tar klassiskt nog Ålsten i Bromma som exempel på en adress där det kostar mycket pengar att köpa ett hus med tomt. Ingen som har varit där blir förvånad. Närheten till staden och skogen, sjön och sjukvården, spårvagn och skola - småstadsidyllen - är livskvalitet!

Det förvånande med reportaget är Sveriges Radios ensidighet att bygga på den svenska avundsjukan med att några har mer pengar eller tjänar mer pengar än oss andra. Droppen är när mäklaren antyder att boende med mycket pengar inte skulle vilja se folk som är fattiga i området. Det är ett grovt påhopp på brommabor generellt och dessutom en märklig människosyn.

Risken med att se alla stadsdelar utifrån någon form av genomsnittligt perspektiv är att alla personer dras över en kam. Bromma är en stadsdel med både flerplansvillor och flyktingmottagande, hyresrätter och bostadsrätter.

Faktum är att behovet av försörjningsstöd/ekonomiskt bistånd/socialbidrag ökar i Bromma. Det finns ingen trend att det skulle minska. I Bromma försörjs dock fler personer per hushåll av ett försörjningsstöd, än i andra stadsdelar. I Bromma står alltså försörjningsstödet på så sätt för en lägre kostnad/hushåll än i övrigt i staden.

Det finns andra sociala bitar i Bromma som skiljer ut sig gentemot övriga stadsdelar i Stockholm. Antalet äldre ökar. Äldre personer bor gärna kvar i hemmet med hjälp av hemtjänst i Bromma. Vi har 32 hundraåringar, varav 22 får individuellt anpassade insatser och tio bor i någon form av boende.

Fattigdom och rikedom är relativa ekonomiska begrepp som kan förändras snabbt på grund av tur, skicklighet eller hårt arbete. Rikedom och lycka är inte samma sak. Det vet han/hon som fötts med pengar, men vars högsta önskan inte blir uppfylld. Det vet den fattige innovative som känner glädje i det lilla. Men fördomar - Sveriges Radio - det är åsikter hos gemene man som späs på med nya upprepade bilder av hur något ser ut, utan att belysa fakta från två håll.

Det Sveriges Radio dessutom gör är att skapa avundsjuka ute i landet gentemot huvudstaden. Att ställa orter gentemot varandra är aldrig framgångsrikt enligt min filosofi. Stockholm har en bra marknad och växte i fjol med två Vingåker (18 000 personer). Växtvärken innebär det angenäma problemet att man måste bygga bostäder och förskolor på löpande band. Staden med dess ledning jobbar hårt och genomtänkt för växandet för att möta upp de hårt arbetande stockholmarna runtom i staden.
Johan Hedin bloggar.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter