söndag 8 maj 2011

Idéer kan födas via kulturen

PJ Anders Linder skriver idag i sin söndagskrönika om att socialdemokraterna och den nye ledaren Juholt saknar politik. Metaforen är det socialdemokratiska huset som har blivit till ruiner där ledaren går runt och visslar så det ekar tomt mellan väggarna. Få konkreta politiska förslag. Ingen bestående samverkan med övriga oppositionspartier.

Vi behöver ett starkt oppositionsparti som vi kan målfokusera på. Jag ser att det är Juholts icke-tal om näringslivet, hans pillande i kommunala musikskolor, samt hans prat om driftsform i välfärdssektorn, istället för att tala om kvalitet. Det jag har snappat upp är också att han ska utrota barnfattigdomen, men utan att nämna några lösningar. Samtidigt slänger hans partisekreterare Jämtin upp testballonger om nya högtider.

Man ska inte kasta sten när man sitter i glashus. Men Centerpartiet har gjort en gedigen eftervalsanalys. Den måste nu genomföras. Hälften av distrikten har bytt ledare, vilket kan ses som en del av förnyelsen. Maud Olofsson och partistyrelsen har också utlovat ett idéprogramarbete. Det är helt rätt. Delaktigheten som ett sådant arbete kan ge är viktig grogrund för växande och återväxt, samt nytt spirande engagemang. Utöver detta måste omvärldsbevakningen ske ständigt och inte enbart inför val. Problemet för socialdemokraterna är nog att deras verklighetsbeskrivning inte stämmer. Klassamhället finns inte. Brukssamhällen har blivit brukarsamhällen, där människor vill känna frihet i sin egen vardag.

En idé jag fick häromdagen var att Centerpartiet och Socialdemokraterna faktiskt skulle kunna samarbeta under idéturnén. Just eftersom Socialdemokraterna är en önskvärd opposition. I revy- eller kabaréform skulle man kunna framföra kupletter och sketcher som är samhällskritiska och kanske självironiska, varefter idéarbetet äger rum under fikapausen i form av åsiktstorg och drömfångare, åtminstone för Centerpartiets del. Varför vi skulle samverka? För att få en bred publik som inte behöver känna sig stämplad som varken centersympatisör eller sosse, men som ändå är samhällsintresserad och kan tänka sig att bidra under nya former. Skratt är en ganska bra temperaturmätare på hur rätt man hamnar i samhällsanalysen. Detta skulle absolut inte ses som någon form av politisk samverkan istället för Alliansen. Tvärtom. I fyrklövern krävs också någon form av viljeinriktning inför 2014. Startskottet gick väl igår tack vare Magnus Andersson mfl. Partiledarna tar säkert någon form av initiativ efter omvalet.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter