tisdag 24 maj 2011

Kompetens före anställningsår

Riskerna att vara företagare måste minskas om fler jobb ska skapas. Jag har sagt det förut. Därför bör arbetsrätten ses över och individualiseras. Moderata Ungdomsförbundet skriver om LAS på Brännpunkt idag, där man menar att kvinnor, invandrare och unga diskrimineras.

Turordningsreglerna gör att människor klamrar sig fast vid sin plats. Vid omställningar i större företag eller tex kommuner blir det rundgångar i systemen på så sätt att en som har längre anställning slår ut en med kortare anställningstid på en helt annan arbetsplats, men vilken tillhör samma turordningskrets. Kollegiet riskerar att bli likformat och de personer som torde ha de högsta lönerna är kvar, medan de som har den färskaste utbildningen får gå. Om en person då har deltagit i kompetensutveckling eller ej är inte föremål för diskussion. LAS gäller.

Är det rättvist? Det handlar inte om rättvisa, utan om vilken kompetens arbetsgivarna och i längden arbetsplatserna behöver tillgå. Där borde arbetsgivaren själv kunna få bestämma vilken kompetens som krävs vid uppsägning. Med den friheten för arbetsgivarna kan arbetsmarknaden upplevas tryggare, där det är lättare att anställa och skapa nya jobb, som ju är det yttersta målet.

Ett jobb - en sysselsättning - självförsörjning! - är viktigt för självkänslan, meningsfullheten, egenmakten för var och en.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter