söndag 29 maj 2011

Valfrihet, vinst, konkurrens, kvalitet

Vinstdebatten fortsätter och borde handla om kvalitet istället, konstaterade Rayman i gårdagens SvD.

Självklart vill alla ha tillgänglig, god och rätt vård till sig och sin familj. När vårdvalet öppnade för fler aktörer här i Stockholm blev tillgängligheten bättre. Att kunna gå till vårdcentralen på kvällen med sonen istället för att nervöst åka till akuten för att få en öroninflammation konstaterad innebar vardagsfrihet. Att själv kunna gå till vårdcentralen på kvällen innebär att du slipper ta ledigt från jobbet.

Skol- och förskolevalet innebär också ett större fokus på resultat och jämförelser mellan kriterier som är av vikt för kvaliteten. Dessa kan man som brukare se efter och jämföra på Jämför Service, som är en tjänst som gör det möjligt för brukaren att välja och just jämföra alternativen med varandra. Makten till människorna, helt enkelt.

Konkurrensen gör att utövarna förbättrar sig, specialiserar sig och att de med lägst kvalitet måste stänga ned om de inte får kunder. Om en utförare gör vinst kan den användas till att höja kvaliteten, investera, som buffert för oförutsedda händelser i bolaget eller som täckning för den tid, engagemang, kunskap och kapital som satsats initialt. Det sticker inte mig i ögonen. Vinsten är givetvis en drivkraft, men också en förutsättning för att inte pengar ska slösas bort för att man måste komma till nollresultat, vilket verkligen inte skulle vara resurseffektivt för samhället.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter