fredag 17 juni 2011

Nyföretagande i Stockholm

I måndags var det kommunfullmäktige i Stockholm. Bland annat avhandlades en motion om att socialdemokraterna vill att kommunen inrättar ett handelshus. Christer Mellstrand höll ett anförande som jag hade skrivit:

"Tomas Rudin föreslår att staden ska inrätta ett handelshus för nyföretagande. Han nämner företagsklimatet i staden som en betydelsefull faktor för att företag ska startas.

Det socialdemokraterna föreslår finns redan. Det som beskrivs pågår redan. Men tack för initiativet till debatt om nyföretagande!

Företagslotsarna är av betydelse för slussningen mellan olika instanser i stan. Jag tror att det finns mer att göra inom de olika förvaltningarna. När det gäller tillståndsgivning av friskolor eller fristående förskolor kan det gå snabbare och enklare.

Staden har ett partnerskap med Nyföretagarcentrum, som tidigare låg i Gamla stan och numera längst upp på Drottninggatan, nedanför Observatorielunden.

9343 rådgivningar med 3409 unika personer hade Nyföretagarcentrum 2010. 2 352 företag fick hjälp i starten och ytterligare 852 personer som avsåg att starta inom ett år

Erbjuder introduktionsträffar, utbildningar – 21 olika ämnen - enskild rådgivning, våga växa, specialistrådgivning, frukostmöten, nätverk osv.

I ögonhöjd sitter nystartaren med en erfaren person som kan tipsa, ställa frågor och både ingjuta hopp och höga förväntningar i företagarens affärsidé och ställa kritiska realistiska frågor.

Inte alla nystartade företag hade kontakt med just Nyföretagarcentrum. I Stockholm startades 15,2 nya företag per tusen invånare under 2010.

Maud Olofssons arbete med att förenkla för företagen, bland annat med att upprätta en portal där Skatteverket, Tillväxtverket, Bolagsverket samverkar under www.verksamt.se underlättar.

Det som behövs framöver är att se över vad som händer med de nystartade företagen. Hur många blir livskraftiga? Hur många får rådgivning som leder till växande och hur ser övergångarna ut? Vilken rådgivning är bra för vilken typ av bransch? Hur ser förhållandena ut för män respektive kvinnor? Vilken kvalitet finns i de olika rådgivarna i Nyföretagarcentrum?

Det finns en poäng i att det är ett partnerskap i rådgivningen. Att det är olika intressenter som kommer med bidrag. Man vinner nämligen kompetenser tex från en revisionsbyrå som bidrar med ekonomiska seminarier. Man vinner nätverk. 4 av rådgivarna arbetar ideellt. Ta inte det ifrån oss Tomas Rudin."

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter