lördag 23 juli 2011

Be om kvitto

SvD:s ledare handlar idag om småföretagare som blivit skyldiga att upprätthålla kassaregister som går på en ansenlig summa. Kassaregisterlagen kallas den. Inte alla företag omfattas av kassaregisterlagen. Till exempel inte torg- och marknadshandlare. Texten handlar om huruvida myndigheter ska vara till för folk eller om befolkningen ska vara till för Skatteverket. Svaret är givetvis att myndigheter ska underlätta för människor och företag.

Lagen om att handlaren ska erbjuda kunden kvitto finns redan. Enligt Företagarförbundet tror åtta av tio att kvittolagen främjar juste konkurrens. Konsumenten kan själv be om kvitto för att minska risken att skattefusk förekommer. Enligt Skatteverket försvinner årligen 20 miljarder i skatt. Det är viktigt att framhålla - vilket Skatteverket gör - att de allra flesta företagare sköter sina redovisningar och betalar skatt som man ska. Ingemar Hansson, generaldirektör för Skatteverket, skriver i en rapport med namnet "Konsumenterna kan skapa schysst konkurrens och minska skattefelet": "Genom att alltid be om kvitto kan allmänheten hjälpa seriösa företag och entreprenörer mot illojal konkurrens och skydda samhället mot ekonomisk brottslighet."

Om nu 20 miljarder årligen försvinner i skatt kan det vara en viktig åtgärd att kassaregisterlagen stiftats. För att bryta en utveckling. Vi behöver givetvis ha in varje skattekrona till den gemensamma välfärden. Det som kan tyckas orättvist är att hederliga företagare får punga ut med avgiften för det certifierade kassaregistret. Här kan man väl tänka sig någon form av återbäring till företagare med låg omsättning. Betydelsefullt är nu också att misstänkliggörandet mot företagare och kontantbetalningar upphör hos gemene man, eftersom företagande som sådant blir lidande av negativa föreställningar. Det är företagare som ser till att arbetstillfällen skapas, för sig själv och andra. Vi kan alltså bidra till att bryta bilden genom att be om kvitto.

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter