fredag 1 juli 2011

Faktisk skatteinbetalning nästa steg för företagande

Maria Ludvigsson skriver idag i SvD en ledare om entreprenörskap. Visst måste det till fler jobb och visst skapas de i nya, växande företag. Hon glömmer dock att nyföretagandet ökade rekordartat 2010, efter idogt arbete av Maud Olofsson, men framför allt av de entreprenörer som funnit det tilltalande att starta företag med ny lag om kapitalinsats i aktiebolag, sänkta egenavgifter mm.

Framöver måste framför allt två insatser till, som jag ser det. De preliminära skatteinbetalningarna måste bli faktiska. Varför ska företagare låna ut pengar till staten? Jag ser det också som möjligt att förenkla redovisningen på så sätt att företagaren kan ha ett särskilt företagskonto där det dras 25 % moms och faktisk egenavgift/skatt med autogiro till Skatteverket så fort en fakturas betalning hamnat på kontot. Övriga pengar är företagarens - som används för eget uttag eller investering eller som sparande. Det skulle kunna gå att välja att inte behöva bokföra dessa poster om man inte vill göra avdrag för ingående moms. Något som jag tror skulle vara populärt bland tjänsteföretag, då administrationen skulle minska.

Risken att vara företagare skulle med faktiska skatteinbetalningar och en förenklad redovisning minska. Om en kund idag inte betalar sin faktura måste företagaren ändå betala in moms som ännu inte kommit in på kontot. Med faktisk skatteinbetalning istället för preliminär, skulle signalen till alla de entreprenörer som numera lånar ut pengar till staten i förväg bli att man vill se faktiska resultat istället för prognoser som i efterhand justeras upp eller ned. Har du sålt för mycket i jämförelse med prognosen får du idag betala in skatt i efterhand. Detta är säkerligen inte ett stort problem för de flesta företag, men kan skapa onödig risk och rädsla för att lyckas göra bättre resultat än det prognosticerade.

Att kommunerna sedan ansvarar för en juste infrastruktur för företag är en lokal fråga där lyhördhet hos politiker är en förutsättning.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter