fredag 15 juli 2011

Faktisk skatteinbetalning skulle visa respekt för företagares pengar

Häromdagen skrev en företagsägare, Johan Henrikson, på Brännpunkt om att vi ska låta företagare tjäna mer pengar. Han förklarar hur det är lättare att tjäna pengar genom att investera i aktier, än att med hårt arbete, egen tid, kraft och kompetens bygga upp ett företag utifrån en smart affärsidé.

Artikeln är viktig i ett opinionsbildande sammanhang. Att företagare låter göra sin röster hörda är betydelsefullt. Fler växande företag är nyckeln till en förnyad välfärd.

Jag skriver i en motion till partistämman om just behovet av att få fler växande företag. Företag startas av människor med idéer och drivkraft. För att fler ska starta måste riskerna minska. Det handlar om att företagarna får göra faktiska skatteinbetalningar i efterskott. Dessutom måste det gå att förenkla bokföringen med dagens teknik. Jag tänker mig ett moms-autogiro till företagarens konto, så att både egenavgiften/skatten och den aktuella momsen automatiskt dras då en kund betalat en faktura till det aktuella kontot, istället för att en skattedeklaration ska behöva göras och dessutom att moms måste betalas in till staten även om inte kunder har betalat.

En förenklad redovisning skulle förenkla företagandet och låta företagaren fokusera på det som är inkomstgenererande, nämligen försäljningen. Att dessutom låta redovisningen ske i efterhand gör att det är möjligt att mentalt låta resultatet bli större än det beräknade, som man också uppskattar preliminär skatteinbetalning för. Företagare betalar skatt i förväg. Det är ett ålderdomligt, konstigt synsätt på företagares pengar, från statens sida, hävdar jag. Om fler ska vilja bli företagare måste respekten för företagares insats att få in pengar till vår gemensamma skattekista öka.

Etiketter: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter