torsdag 25 augusti 2011

RUT-reformen har troligen ändrat värderingar

SvD:s ledare skriver idag om en Demoskop-undersökning som visar på att svenskarnas toleransnivå för svartjobb har minskat: Nu nobbar svenskarna de svarta jobben.

Från att 57 % för sex år sedan kunde tänka sig att köpa svarta tjänster kan i år 42 % tänka sig det. Från att varannan svensk för sex år sedan kunde tänka sig att jobba svart är man nu nere i var tredje person. Skribenten, Johan Ingerö, tror att värderingsskiftet är en konsekvens av RUT-reformen som ju tack vare skattelättnader gjort det ekonomiskt rimligt att köpa städ- och underhållstjänster. Även om inte gemene man köper RUT-tjänster är Maud Olofssons reform känd generellt sett, uppfattar jag det som. Opinionsbildningen kring reformen har haft både en politisk och en pedagogisk poäng, menar jag. Den har också satt ett värde på en viss typ av jobb som finns, men ofta av vänsterfalangen har osynliggjorts och setts ned på. Och givetvis är det svårt för en som arbetar illegalt att räta på ryggen och vara stolt över sin insats. Därför fick RUT-reformen även en hel bransch att stå upp för sin sak under valrörelsen 2010.

Det ska bli spännande att se vilken reform - om det är möjligt att hitta någon - som kan engagera och beröra väljare värderingsmässigt och bli så personifierad med nästa partiledare, som RUT-reformen har blivit förknippad med Maud Olofsson. Helst bör det vara något som engagerar både företagare och som kan underlätta vardagen för vanliga människor. Momsreduktionen inom restaurangbranschen, eller Lööfs önskemål om lättnader för bilverkstäder och frisörer är en sådan tänkbar reform. Detta håller dock ej KD med om.

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter