onsdag 7 september 2011

Välkomnad matematiksatsning

Igår presenterade Jan Björklund en del i budgeten som berör skolan, men också vår framtida kompetensförsörjning. 2,6 miljarder ska gå till en satsning på fortbildning av befintliga matematiklärare och lärare som undervisar i matematik utan att ha behörighet. PJ Anders Linder skriver om detta i sin ledare. Förslaget välkomnas också av Lärarförbundet.

Det är framsynt av regeringen att koncentrera denna fortbildning till matematik, då Sverige som nation har halkat efter i undersökningarna och behöver en framsynt politik som gör att fler väljer att bli ingenjörer och civilekonomer. Det är viktigt att matematiklärare kan förklara varför ämnet är viktigt och har förmågan att låta det handla om verklighetsnära problemlösning för eleverna. Denna satsning är också ett sätt att stärka skolan och indirekt ett sätt att säga att det varken är fel på eleverna eller lärarna, utan handlar om en brist på fortbildning, dvs man lägger ansvaret på systemet från forna tider i form av lärarutbildningar och brist på kompetensutveckling.

I Stockholm pågår just nu det sk stockholmsprovet som är en diagnos i matematik för nyblivna gymnasieelever. I staden sker också ett riktat arbete särskilt mot matematik och naturvetenskap. Redan från förskolan, vilket är en viktig markering av när intresset för matematik, naturvetenskap och problemlösning väcks. Med ännu skickligare lärare kommer det väckta intresset kunna upprätthållas och följa med upp i åren.

Etiketter: , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter