torsdag 27 oktober 2011

Gör det lönsamt att bygga på höjden

Stockholmscentern gick till val på att bygga höga hus. Ju högre vi bygger, desto fler bostäder möjliggörs och desto mindre yta måste vi ta från parker och grönområden för att möta det växande behovet av bostäder.

Att bygga på höjden är givetvis något vi kämpar för i förhandlingar och ärenden, men andra partier spjärnar emot. Dessutom är det ett problem att det blir väldigt dyrt att bygga skyskrapor då byggherren får betala för varje kvadratmeter yta som byggs ovan jord. Detta innebär att det är lika dyrt att bygga våningsplan 21 som första våningen. Detta har Stockholmscentern receptet mot. Lösningen är att det kan bli gratis, eller åtminstone mycket billigare, att bygga exempelvis från våning 21 och uppåt. Det är ju ändå samma markyta som används.

Christer Mellstrand som sitter i Stadsbyggnadsnämnden för Centerpartiet förklarade förtjänstfullt igår i ABC-nyheterna hur vi vill göra. Se inslaget här.

Etiketter: , , , ,

2 Comments:

Blogger Erik Rune said...

Hej igen, Helen. Som du vet gillar jag centerpartiets skyskrapor men hur har ni tänkt? Ska förslaget leda till att byggherren strävar efter att nå frizonen 21 våningar för att sedan låta huset skjuta fart uppåt? Eller hur skulle en påbörjad frizon vid tio våningar funka? En lågt eller högt belägen frizon, vilket ger det bästa (=högsta) resultatet? Jag skulle gissa på en lägre zonstart men som sagt: hur ska man tänka här?

fredag 28 oktober 2011 20:02:00 CEST  
Blogger Helen Törnqvist said...

Hej Erik. Tack för din kommentar. När vi har spånat på detta har vi pratat om att det ska vara gratis/billigare efter våning 20. Jag vet inte riktigt varför just där, men antar att det handlar om att det ändå förekommer att byggherrar vill bygga såpass höga hus idag. Jag tänker tex på Lindhagsskrapan. Mvh Helen.

söndag 30 oktober 2011 15:52:00 CET  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter