tisdag 29 november 2011

Nya Slussen tas tolfte december

Igår togs ärendet om Slussen upp på kommunfullmäktige i Stockholms stad. Det bordlades dock av oppositionen, därav ingen debatt. Ärendet ska upp på nästa kommunfullmäktigemöte den tolfte december.

Många myter och rentav lögner florerar om Nya Slussen. Centerpartiets gruppledare Per Ankersjö skriver idag på SvD Brännpunkt med anledning av den artikel som Stella Fare mfl stadsbevarare skrev häromdagen, där han också bemöter de falska rykten som tyvärr sprids.

Slussen måste byggas om vart hundrade år. Dess funktion är ju att tappa av vatten från Mälaren. Detta kan ske bättre med den Nya Slussen, även med tanke på ev ökande vattenstånd. En annan funktion är att sammanbinda Södermalm med Gamla stan. Det behövs filer där såväl bilar som kollektivtrafik, cyklar och fotgängare kan ta sig fram. Detta blir mer välplanerat i och med Nya Slussen.

Något som diskuterats är siktlinjerna. Bevararna önskar stå på Södermalmstorg och ha samma utsikt om tjugo år som idag. Men vad är det för nostalgi? Det viktiga är ju att Katarinahissen bevaras, att Slussen blir mer öppet, tillgängligt och grönt, vilket liggande förslag innebär. En park ska få plats, utöver de torgplatser som ska moderniseras. Under en rundringning av SvD i förra veckan uttryckte jag mig att vi får "ett modernt, grönt och cykelvänligt Slussen".

Slussen behöver byggas om. Förslaget har stötts och blötts. I Centerpartiets grupp har vi fått dragningar om Nya Slussen åtminstone vid två tillfällen. Jag ser framemot att trycka på ja-knappen i Stadshuset den tolfte december.

Johan Hedin bloggar också.

Etiketter: , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter