fredag 20 april 2012

Riktlinjer för skolmåltider i Stockholm

Igår fattades i Utbildningsnämnden äntligen beslut om riktlinjer för skolmåltider i Stockholm stads kommunala skolor. Detta samtidigt som Karolinska Institutet kom med en rapport vad gäller näringsriktigheten i skolmåltiderna. Minister Eskil Erlandsson skriver idag i SvD om att kommunerna måste ta sitt ansvar vad gäller skolmåltiderna. Självklart måste Utbildningsnämndens riktlinjer följas upp framöver.

Förslaget till riktlinjer utgår från att alla elever ska få en hög kvalitet på skolmåltiderna vad gäller näringsinnehåll, sammansättning, måltidsmiljö, variation och måltidsupplevelse. Skolmåltiden ska vara en del av utbildningen och bidra till att uppnå målet att eleverna får kunskaper och förståelse för de egna valens betydelse för hälsa och miljö. Tack vare Centerpartiet tillsattes en kostchef för några år sedan.

Alliansen lade, på mitt initiativ, ett särskilt uttalande med följande lydelse:

"Skolmaten är en viktig del av elevernas skoldag och ska vara näringsriktig och god. Att skolmaten håller hög kvalitet är en förutsättning för att eleverna ska orka lära sig under hela dagen. Vi välkomnar att riktlinjerna fastställer en kvalitet som är likvärdig över staden, samt gäller både kommunalt drivna kök och skolor som har externa måltidsentreprenörer. När maten är god och näringsriktig, samt väl serverad i en trevlig miljö, minskar risken för att rester slängs, vilket är bra för såväl ekonomi som miljö. Att skolan presenterar maten och insamling av matavfall till biogas finns det också en pedagogisk poäng med."

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter