söndag 9 september 2012

C ökar tryggheten för egenföretagare

Med glädje och stolthet läser jag i Expressen Annie Lööfs artikel om de förbättringar av socialförsäkringar för egenföretagare som Alliansen nu genomför: Småföretagarna har också rätt till trygghet

Centerpartiet har redan förbättrat trygghetssystemet för småföretagare, men tar nu tillsammans med Alliansen ytterligare ett steg. Istället för lägsta karenstid sju dagar ska det vara möjligt att precis som anställda ha en karensdag, mot en lite högre egenavgift, som egenföretagarna betalar in varje månad, just för socialförsäkringar.

Annie Lööf ger exempel på egenföretagaren som floristen och dagmamman, men det kan också vara en journalist, taxichaufför eller hantverkare som driver företaget som just enskild firma.

Det är symboliskt sett en mycket viktig fråga som Annie Lööf har drivit igenom. Både för Centerpartiet, och för landets alla småföretagare. När man frågar människor om de kan tänka sig att bli företagare är det just tryggheten som folk säger sig sakna. Friheten finns där och nog lockar den. Men vad händer om taxischauffören bryter benet eller dagmamman går in i väggen?

Nu gäller det för Centerpartiet att göra frågan känd, så att attityden till företagande förändras ytterligare. Även om inte landets alla företagare väljer just en karensdag och även om många företagare väljer att jobba trots att de är halvkrassliga är möjligheten att vara fri att välja det lägsta antalet karensdagar av stor betydelse.

Företagarna, Svenskt Näringsliv och Företagarförbundet är viktiga organisationer som driver på i företagarfrågor.

Etiketter: , , , , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter