onsdag 30 januari 2013

Ren luft är en frihetsfråga

Jag läste igår Ola Wongs krönika från Kina. Han beskriver luftföroreningarna som gör människor sjuka: Luftföroreningarna tvingar mig bort men också om hur den friska luften i bergsmiljön i naturen kunde göra hans lungor friska. Frisk luft är en rättighet, men alltså inte en självklarhet. Att andas frisk luft är en frihetsfråga. Det vet jag själv i egenskap av astmatiker.

Jag önskar att ny teknik kan rena luften i fabrikerna, men att också förorenaren betalar. Samtidigt räcker det inte med att någon betalar för att smutsa ned, eftersom ju skadan ändå sker. Betalningen för luftföroreningar borde gå till en forskningsfond som företag kan söka grönt riskkapital ur för att teknikutveckla nya lösningar som renar luft från partiklar direkt vid utsläppen.

En annan åtgärd är ju att se till att biltrafiken minskar till förmån för cykel, kollektivtrafik och fotgängare. Hoppfullt och spännande är att stadens nya cykelplan snart är redo för antagande av kommunfullmäktige. Med en satsning på cykeln innebär det att det blir lättare för stockholmarna att ta sig fram på cykelbanor och i korsningar. Det ska bli kul att följa utvecklingen.

Niklasby2012 bloggar också om luften i Peking.

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter