lördag 2 mars 2013

Smör serveras i Stockholms skolor

Skolborgarråd Lotta Edholm skriver idag på Sthlm Debatt om att Livsmedelsverket behöver se över sina kostregler. Detta med anledning av frågan om skolorna ska servera smör eller inte.

Utbildningsnämnden i Stockholm antog i våras riktlinjer för skolmåltiderna i de kommunala skolorna. Givetvis hänvisade vi till Livsmedelsverkets riktlinjer vad gäller näringriktigheten. Men dessa riktlinjer menar att skolorna ska servera lättmargarin. Självklart anpassade sig skolorna utifrån det beslut som Utbildningsnämnden hade fattat, vilket innebar att många elever och föräldrar hörde av sig med klagomål, eftersom man föredrar smör på mackan.

Råd och rön, men framför allt gemene mans tycke är delat vad gäller lättmargarin som Becel. Därför fick Utbildningsnämnden i höstas ge förvaltningen i uppdrag att ge skolorna klartecken för att servera smör som alternativ. Det är upp till barnen att välja. Vår egen Tobias Gillberg var drivande i denna riktning. Matvanor grundläggs i förskolan och skolan, men framför allt i hemmen. Det är givetvis viktigt att barn får ta del av forskning om näringsriktigheten i mat, men till syvende och sisdt handlar det om att servera mat som luktar och smakar gott så att barnen gärna äter den, blir mätta och klarar av skoldagen med lärande och aktivitet.

Läs gärna vad Livsmedelsverket skriver om smör och fetter.

Uppdaterat: Det är väldigt roligt att se att bland andra Huddinges kommunalråd Christian Ottosson (C) utsetts till en av årets skolmatspolitiker av Magasin Måltid. Grattis och bra jobbat!

Etiketter: , , , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

<< Hem

Design: Denna blogg är skapad av Daniel Runvik | Foto: Christina Bodelsdotter